Rar, realistisk hatkärlek till San Francisco

Slående vacker film med en poetisk ådra

Publicerad:

FILM

The last black man in San Francisco

Regi Joe Talbot, med Jimmie Fails, Jonathan Majors, Tichina Arnold, Rob Morgan, Mike Epps, Danny Glover.


FILMRECENSION. Tänk om du sålde ditt hus och den förre ägaren smyger tillbaka för att klippa häcken, rensa ogräs och måla lite?

Ibland måste man bara släppa taget.

DRAMA. San Francisco är en stad i ständig förvandling. Gamla kvarter med viktorianska hus, den där färggranna stilen som ofta har ett litet torn med en ”häxhatt” till kupol längst upp, tas över av unga karriärister som jobbar i Silicon Valley. Men vad händer med det gamla kvarterets själ, med människorna som brukade bo där?

Det, och mycket annat, handlar ”The last black man in San Francisco” om, en av förra årets mest hyllade filmer som svenska biobesökare blev snuvade på, men nu får en ny chans att se på streamingtjänster.

Smyger runt ett hus

Vi möter två unga, svarta män, Jimmie och Mont (Jimmie Fails, Jonathan Majors), som smyger runt ett hus i San Franciscos Fillmore-distrikt. Tvärtemot våra fördomar visar det sig inte att de är på väg att bryta sig in. En av dem, Jimmie, vill bara se till att huset är i goda händer.

Eftersom paret som bor där slarvar med trädgården och att måla om huset kan inte Jimmie hålla fingrarna borta. Han passar på att göra saker i smyg, som att sätta lite ny färg på en fönsterkarm när de inte tittar.

Det visar sig att Jimmie växte upp i det huset, som hans farfar byggde 1946. När de nuvarande hyresgästerna tvingas lämna det en tid senare passar Jimmie och Mont på att ta över huset.

1 av 3 | Foto: A24
Jonathan Majors och Jimmie Fails i ”The last black man in San Francisco”.

Filmen har rötter i San Francisco, massiva som ett redwoodträd, och baseras delvis på Jimmie Fails egen bakgrund. Han och regissören Joe Talbot växte upp i staden och sådde fröet till den här filmen redan som tonåringar.

Måste älska staden

Man kan lätt få ett första intryck att ”The last black man in San Francisco” hackar på allt i staden, men som Jimmie själv påpekar för två gnälliga busspassagerare: man måste älska San Francisco innan man har rätt att hata det.

Och kärleken till staden finns där hela tiden, från första till sista bildrutan, för det är en slående vacker film. Människorna, gatorna, husen, klimatet och bukten fångas ömsint men med känsla för det storslagna av fotografen Adam Newport-Berra.

Det är en oemotståndligt rar men samtidigt realistisk film, med en poetisk ådra, som gör upp med machokultur, den frånvarande fadern och faran med att fastna i det förflutna.

”The last black man in San Francisco” finns att hyra på flera streamingtjänster.


”Fruitvale station” (2013).
Foto: TriArt
”Fruitvale station” (2013).

Passa även på att se…

... ”Last stop Fruitvale station” (2013), en annan kanondebut av en ung, svart filmare (Ryan Coogler) som utspelar sig i San Francisco Bay Area.

Visste du att…

... Barry Jenkins (”Moonlight”) hjälpte Fails och Talbot i början av karriären? Hans första film var också inspelad i San Francisco.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE