Filmrecensioner

Drar oss skickligt in i eldsjälars kamp

Strålande huvudrollsinsats i berörande ’De ovanliga’

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

De ovanliga

Regi Olivier Nakache och Éric Toledano, med Vincent Cassel, Reda Kateb, Bryan Mialoundama.


FILMRECENSION. Pengarna sinar, tid är en bristvara, det blir allt svårare att vara på flera platser samtidigt.

Det löser sig. Fast hur länge till?

DRAMA. Regissörernas ”En oväntad vänskap” (2011) blev en enorm biosuccé världen över. Älskad av en stor publik, hatad av många kritiker som tyckte att filmen bara var en fördomsfull variant av den Oscarvinnande ”På väg med miss Daisy” (1989). Även ”De ovanliga” har potential att röra upp känslor.

Berättelsen lånar från verkligheten. Regissörerna lärde känna två män som driver varsin organisation som arbetar med autistiska ungdomar. I filmen spelas de av Vincent Cassel och Reda Kateb som eldsjälar vars kamp utspelas på flera plan.

Bruno (Cassel) finns alltid närvarande för sina ungdomar och tar ständigt på sig mer arbete, men frågan är hur länge det håller att alltid ha en ”det löser sig”-attityd. Det saknas ständigt pengar för verksamheten och kommunens inspektörer har börjat snoka.

Får känna på Maliks vrede

Samtidigt försöker Malik (Kateb) få förortsungdomar engagerade i arbetet med de autistiska barnen. Dylan (Bryan Mialoundama) är en slarver som får känna på Maliks vrede när han kommer med sina vanliga ursäkter… men han har en förmåga att vinna förtroende hos Valentin, en av de unga patienter som är svårast att kommunicera med.

Regissörerna, som även har skrivit manus, är onekligen skickliga på att dra oss in i dessa människors liv och att bygga känslor för dem. De illustrerar allvarliga problem, inte minst den kroniska bristen på pengar och resurser, på ett övertygande sätt. Filmen känns verkligen närvarande. Cassel är strålande i huvudrollen.

Delar nedlåtande drag

Men visst finns här också sentimentala inslag som många i publiken kommer att säga nej tack till. Och skildringen av den tjurige Dylan delar nedlåtande drag från ”En oväntad vänskap”.

”De ovanliga” har svensk biopremiär på fredag, den 31 januari.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Kampanjer på massor av varor till sommaren! Solkräm, hudlotion och myggmedel!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Vincent Cassel