Filmen om Greta Thunberg får världspremiär i Venedig

Filmfestivalen visar dokumentären

Publicerad 2020-07-28

Greta Thunberg.

Dokumentärfilmen om Greta Thunbergs väg till världsberömd klimataktivist får världspremiär på årets filmfestival i Venedig.
– Det är fantastiskt, förstås, det var svårt att komma med, nu när alla andra festivaler som Cannes blev inställda, säger Cecilia Nessen, en av filmens producenter.

”Greta”, som filmen kort och gott heter, visas utom tävlan.
Regissören Nathan Grossman började följa Greta Thunberg när hon som 15-åring inledde sin skolstrejk för klimatet. Inom bara några månader växte hennes strejk till en världsomspännande rörelse.
Nu är hon en miljöaktivist som är berömd över hela världen.
Filmen följer henne ända fram till hennes tal i FN i september i fjol. Hur hon och pappan Svante Thunberg färdades i en segelbåt över Atlanten. Hur de åkte runt på olika evenemang i USA i en elbil, som de fått låna av Arnold Schwarzenegger. Och hennes möten med världens ledare.
– Det är extra lämpligt att filmen har premiär just i Venedig. Det är ju en av de platser som drabbas extra hårt om vi inte tar tag i klimatfrågan omedelbart, säger Cecilia Nessen, som producerat filmen ihop med Fredrik Heinig.
Vad tycker Greta om att filmen ska visas i Venedig?
– Vi har bara pratat lite kort om det, men hon tycker det är jättekul, säger Cecilia Nessen.

Venedig är efter Cannes världens största filmfestival. Och den äldsta. Årets upplaga, som äger rum 2–12 september, är den 77:e i ordningen.

Det är också den första filmfestivalen som äger rum efter att coronapandemin drabbade världen.

ANNONS