Varken hjärta eller hjärna i vänsterkollektivet

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

DRAMA

Imorgon hela världen

Regi Julia von Heinz, med Mala Emde, Noah Saavedra, Tonio Schneider, Luisa-Celine Gaffron, Andreas Lust.

Mala Ende strålar i huvudrollen.

Det är det enda som är riktigt bra i historien om några revolutionära men riktningslösa ungdomar.

Det är en tysk film som tävlade i fjolårets Venedigfestival.

Handlar om 20-åriga Luisa (Mala Emde) som börjat plugga juridik. Hon lämnar sitt överklasshem och flyttar in i ett slags vänsterkollektiv i Mannheim där hela gänget bekämpar fascister och nynazister.

45-åriga regissören Julia von Heinz har liknande erfarenheter bakom sig. En replik i filmen från Luisas pappa är ”de under 30 som inte är vänster, har inget hjärta, och de över 30 som fortfarande är vänster, har ingen hjärna”. Så som kollektivet skildras i filmen tycks de varken ha hjärta eller hjärna. Några vill ha fredliga demonstrationer, andra vill ta till våldsamma metoder och konfrontationer med fascisterna. Luisa tillhör det senare gänget, delvis för att gängets charmör (Noah Saavedra) tycker så. Men allt de gör framstår som ganska flummigt och högergänget får man heller inget riktigt grepp om, mer än att de sjunger elaka sånger om judar och svarta.

Världen är sällan varken svart eller vit, kanske var det just så här Julia von Heinz upplevde sin ungdomliga revolutionära period.

Tyvärr har hon inte lyckats formulera vad hon vill berätta särskilt tydligt, även om man stundtals blir engagerad på grund av de duktiga skådespelarna, främst då Mala Ende.

Filmen visas på bio.

Publisert: