Filmrecensioner

Lasse Hallströms nya film – småsömnigt julmys

”Nötknäpparen” blir Disneysaga med mycket ögongodis

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Nötknäpparen och de fyra världarna

Regi Lasse Hallström och Joe Johnston, med Keira Knightley, Mackenzie Foy, Jayden Fowora-Knight, Helen Mirren, Morgan Freeman.


FILMRECENSION. Ta en gammal saga. Kör den genom Disneyfabriken. Ring Lasse Hallström och be honom ta med sockret.

Voilà – en julfilm är serverad lagom till novembermörkret.

FANTASI. Det finns knappt kvar någon gammal saga som inte Disney har lagt vantarna på. Här är senaste exemplet, en tysk historia från 1816 som främst har förevigats genom Petipas och Tjajkovskijs klassiska balett från 1892.

Filmen förenar originalberättelsen och baletten på ett förvisso snyggt men ordinärt Hollywoodsockrat vis. Lasse Hallström är en pålitlig hantverkare när sådant efterfrågas; en annan veteran, Joe Johnston, har bidragit med de mer specialeffektsspäckade scenerna.

Vi möter en 1800-talsfamilj där mamman är död och sorgen ligger tung. Tonårsdottern Clara (Mackenzie Foy) kommer till en magisk värld där det visar sig att även hennes mamma har varit på besök. Hon träffar flera märkliga figurer och hamnar i äventyr – men alla har inte ärligt uppsåt.

Det kan nog bli Oscarnomineringar till den extravaganta scenografin och de färggranna kostymerna. Det är nästan så att de spelar en egen roll i filmen. Julmysigt ögongodis, fotograferat av svenske Oscarvinnaren Linus Sandgren, med vibbar av "Alice i underlandet".

Äventyret i sig vinglar mellan småsömniga jakter i fantasivärldarna och betydligt rappare uppgörelser i filmens andra halva. Några läskiga clowner som fungerar likt ryska dockor roar – liksom Keira Knightley som karamellfén.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarshop hos Gina Tricot! Klicka hem årets hetaste trender här.

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Lasse Hallström om ufon: ”Jag är besatt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Lasse Hallström

Keira Knightley

Morgan Freeman

Helen Mirren

Linus Sandgren

Sömn