”Det gick inte att styra elefanten”

FILM

Felix Herngren: Den ende som plågades på inspelningen var Robert Gustafsson

1 av 3 | Foto: Tung filmstjärna Robert Gustafsson som spelar huvudrollen i ”Hundraåringen …” menar att det var angenämt att spela mot den inhyrda elefanten. ”Men det var hopplöst när det kom till filmandet. Helt plötsligt kunde elefanten tröttna och då var det bara att avbryta”, säger han.

Regissören Felix Herngren, visst.

Men inspelningarna av ”Hundraåringen” styrdes främst av en elefant.

– Allt anpassades efter elefantens humör, säger Robert Gustafsson.

Snacka om elefant i rummet.

Under en vecka styrde och ställde cirkusjätten Gandhi inspelningarna av ”Hundraåringen” i Trollhättan.

– Det var en angenäm bekantskap, men det var ju hopplöst när det kom till filmandet. Helt plötsligt kunde elefanten tröttna och tränaren sa ”nu har hon tackat för i dag” och då var det bara att bryta inspelningarna. Allt anpassades efter elefantens humör, säger Robert Gustafsson.

Tidigare i december skrev TT om att elefantens tränare är ökänd för att utsätta sina djur för djurplågeri.

”Hade vass tjurkrok”

Djurrättsorganisationen Animal Defenders International (ADI) hade då filmat tränaren med dolda kameror.

Inspelningarna ska ha visat hur tränaren plågat sina elefanter.

Bland annat använde han ”en vass så kallad tjurkrok mot känsliga områden för att få djuren att lyda”. Mannens assistent ska även ha slagit elefanterna med borstar och stavar.

Regissören Felix Herngren understryker dock att det inte fanns någon som helst tillstymmelse till djurplågeri under inspelningarna av ”Hundraåringen”.

”Vänlig skötare”

– Det var en som blev plågad under inspelningarna, och det var Robert Gustafsson med den tunga masken han hade på huvudet. Den där elefanten mådde väldigt bra, den gick inte att styra och det var ingen som slog med några käppar mot den. Djurskötaren var mycket vänlig och pratade mycket om hur viktigt det var att elefanten mådde bra, säger Felix Herngren.

Han tycker att hela debatten känns ”märklig”.

– Hade vi sett den minsta antydelse till djurplågeri hade vi gjort något åt det. Vi är självklart mot det på alla sätt och vis.

Mia Skäringer håller med:

– Skötaren var en man i vår ålder som hjälpte oss att tolka signaler, men först och främst, att våga gå nära. Jag blev bekväm för att han var så fin med elefanten.