Skrattretande usel kemi, Jolie & Depp

avJens Peterson


The tourist

THRILLER Är det en thriller eller en komedi?

Här är i varje fall något som är komiskt: Att någon spridit skvallerrykten om att inspelningen skulle gjort Angelina Jolies och Johnny Depps respektive svartsjuka.

Ha ha ha. Det slår inte precis gnistor om de två på bioduken. Det finns stunder där de ska föreställa ett förälskat par, men det är inte lätt att se någon kemi mellan de två. Artigt intresse mellan två skarpt lysande filmstjärnor.

Som i en pryd 1950-talsfilm, och hela ”The Tourist” känns som en stilövning. Ett försök att göra underhållning som ”Ta fast tjuven” eller ”Charade”. Steven Soderberghs lyckades leka med genren kuppfilmer i ”Oceans 11”, men ”The tourist” lyckas inte.

Det börjar i Paris där kameran, och poliser från Frankrike och Storbritannien, närgånget följer den dyrbart klädda Elise-Clifton Ward (Angelina Jolie). Men det är inte henne de vill ha tag i. Det är svindlaren Alexander Pierce som hon var tillsammans med. Han är försvunnen med miljarder han stulit och är skyldig brittiska staten 422 miljoner pund. Ingen vet hur han ser ut. Polisens info säger att han gjort en plastikoperation och fått nytt ansikte.

Vi ser kvinnan få ett bud på cafeet hon besöker varje morgon. Hon ska ta 8.22-tåget till Venedig, leta upp en karl som har Alexander Pierces kroppsstorlek och få polisen att tro att främlingen är den de jagar.

Hon går igenom tåget och fastnar för Frank Tupelo (Johnny Depp). Polisen är på väg att ta honom, men hittar hans passuppgifter och ser att han är en mattelärare från Wisconsin.

Gangsters som vill ha tillbaka pengar börjar jaga honom i Venedig. Och polisen fortsätter spana på Elise för att se om Pierce dyker upp.

En av filmens poänger är att åskådaren inte vet vem man kan lita på. Den som varit i Venedig ser att man inte ens kan lita på hur staden presenteras i filmen. De är lika fantasifulla med geografin kring kanaler och sevärdheter som de är med intrigen.

Filmen är regisserad av tyske Florian Henckel von Donnersmarck som senast gjorde den helt annorlunda ”De andras liv”.

”The tourist” har många normalt sevärda skådespelare och folk med fina cv som manusförfattare. Ändå funkar den inte.

Snygga människor. Snygga kläder. Snyggt Venedig. Men ingen kärlek att tro på eller spänning att fångas av.

Så kanske är det en komedi. Den är i varje fall nominerad som en bästa sådan av de outgrundliga människorna bakom Golden globe.

Och här är ett skämt: Både Angelina Jolie och Johnny Depp är nominerade som bästa skådespelare i en musikal eller komedi.

Där har vi till sist något skrattretande med ”The tourist”.

ARTIKELN HANDLAR OM