Steven Spielberg: De är mina favoritfilmer

FILM

Regissören: ”E.T.” och ”Schindler's list” förändrade mitt liv

1 av 4 | Foto: AP
Steven Spielberg på filmfestivalen i Cannes.

CANNES. Över 50 filmer som regissör. Ännu fler som producent. För många generationer runt hela världen är Steven Spielberg den nu livs levande största historieberättaren.

Och den 69-årige regissören är stolt över det.

– Jag gömmer mig inte bakom livvakter. När folk på gatan berömmer mig… om ni visste vilken glädje det ger, hur de får mig att känna mig underbar, säger han till Nöjesbladet.

25 minuter med Steven Spielberg vid en gruppintervju på lyxiga Hotel Carlton. Man hade kunnat sitta och prata i timmar. Det känns som att han också, på riktigt, tycker det kul.

Han är här för att göra pr för ”The BFG”, efter Roald Dahl-boken ”Stora vänlige jätten”. En barn- och familjefilm där Mark Rylance spelar den stora jätten. Spielberg går på högvarv när han berättar varför Rylance, som vann en birolls-Oscar för sin roll i Spielbergs ”Spionernas bro” tidigare i år, fick rollen.

– Första inspelningsdagen av den filmen. Tom Hanks och Mark Rylance gör en sex minuter lång tagning. Mark blir bara bättre och bättre ju mindre han gör. Efteråt tar Tom mig åt sidan och säger: Oh, my God! Förstår du hur bra det där var? Tom har tårar i ögonen, säger Spielberg, som själv har svårt att hålla tårarna borta vid minnet.

Födde längtan efter en familj

Filmen är i samma anda som Spielbergs andra stora familjeklassiker ”E.T. – The Extraterrestrial”.

– Vi kom till Cannes och visade den utan att folk visste någonting om den. Jag visste inget om Cannes. Trodde mest det var en slags modemässa på röda mattan. Men den genuina kärleken till film som fanns och finns här, det älskar jag.

Han säger att ”E.T.” är en av de två filmer som förändrade hans liv.

– Jag var en 35-årig ungkarl som brann för att göra filmer och för att göra det som ungkarlar brukar göra. Men vänskapen med barnen i filmen, särskilt Drew Barrymore, har fortsatt genom åren. Där föddes min längtan efter familj och barn.

(Nu har han ett barn med Amy Irving och fem med nuvarande hustrun Kate Capshaw).

En ny generation fans

– Den andra filmen är ”Schindler's list” (1993). Jag är stolt över att den ständigt visas som en påminnelse om Förintelsen. Särskilt i dessa tider när folk allt oftare förföljs för sin etniska bakgrund, sin religiositet, sin sexuella läggning, är det viktigt att påminna om att detta kan faktiskt kan hända igen.

”The BFG”, med Sverige-premiär 22 juli, lär skapa en ny generation Spielberg-fans.

Fast det där med beröm, är inte bara positivt.

– När 50-åriga kvinnor kommer fram, kramar om en och säger: Jag har vuxit upp med dina filmer ända sedan jag var liten, tänker jag: Oj, vad gammal jag har blivit.

ARTIKELN HANDLAR OM