Många kufar - ingen komik

FILM

Allt om min buske är en mycket orolig komedi

Buskis Ola Rapace, Mia Kulle och David Dencik.

Svensk komedi i regi av Martina Bigert, med bl a Ola Rapace, Maria Kulle och David Dencik.

Det här är inte roligt.

Det kallas komedi, men ”Allt om min buske” är fantastiskt inte rolig.

Missuppfattning av ämnet, som det hette i den gamla skolan. Visst kan man ha olika smak och åsikter om humor.

Men. ”Allt om min buske” är inte rolig.

Vad ser vi då om vi låtsas att det inte är en komedi? En vemodig historia om några människor med många problem. Otillfredsställda Karin (Karin Lithman) flyttar med maken Nils (Ola Rapace) och styvdotter Barbror (Amanda Davin) till en ny ort (gissningsvis inom Film i västs finansieringsområde). Där arbetar Nils som ordförande för en stiftelse vars enda funktion verkar vara att årligen bevilja ekonomiskt bidrag till en fin trädgård.

Den finns i grannhuset och drivs av excentriska syskon. Lillebror knarkar på svampar, bor i koja i skogen och är flummig rundtursguide i trädgården.

Syster Isabel är lesbisk och blir förälskad i Karin. Syster Lily är besatt av trädgården och ordning och reda. Hon spelas av Maria Kulle som gör en hjältemodig insats. Det gör också David Dencik som vänlig byråkrat, småtänd på Kulles rollfigur.

Många kufar, i någon sorts hopp om att detta leder till komik. Det gör det inte. Dock till två ovanliga onaniscener.

Konstigast av alla är Ola Rapace rollfigur Nils. Han blir galen av svartsjuka när hustrun blir vän med de kufiga grannarna. Han är en bisarr manuskonstruktion vars volymkontroll ständigt står på ”för mycket”.

Filmen ser bra ut. Skådespelarna gör sitt bästa för att ge liv åt de tragiska figurerna. Men det är inte tillräckligt gripande för att vara bra drama, även om man känner för stackars Karin och de andras sökande efter närhet.

En mycket orolig film.

Veckans filmrecensioner:

Jens Peterson