Se upp för dårarna

FILM

Svensk dramakomedi av Helena Bergström, med Rakel Wärmländer, Nina Zanjani, Mattias Redbo, Dan Ekborg m fl.

En av landets få riktiga filmstjärnor ställer sig bakom kameran. och sällan har man väl sett en så flyhänt regidebut.

Alla som träffat Helena Bergström vet att hon är en energisk och rastlös typ. Så är också den här filmen.

Det går undan, det finns inte en död sekund, när hon berättar hur två tjejer kring 20-strecket med helt olika bakgrund blir väninnor i samband med att de söker in till polishögskolan.

Elins (Rakel Wärmländer) planer tas inte på allvar av pappan, en Leif GW Persson-liknande kriminalprofessor och tv-kändis, där en yvig Dan Ekborg tar ut svängarna så att man både får känslor för och emot honom. Turkiska invandrartjejen Yasmin (Nina Zanjani) vill bli polis för att förändra samhället och göra det mer rättvist.

I hemmet dras hon med en bitter pappa (Korhan Abay), duktig läkare som jobbar som t-baneförare på grund av sina bristfälliga språkkunskaper. Han kan inte ens säga "se upp för dörrarna” korrekt, därav filmtiteln.

Wärmländer/Zanjani i huvudrollerna är sensationella, man tar omedelbart deras rollfigurer till sitt hjärta. Och tjejernas kärleksbekymmer, invandrarproblematik, en liten kriminalhistoria? allt berättas med väldigt lättsamt handlag.

Filmen för tankarna till både brittiska arbetarklasskomedier och Josef Fares "Jalla! Jalla!". En film man blir på väldigt gott humör av.

Jan-Olov Andersson