Här gör Shaft comeback på bio

Tre generationer av hårdkokta filmdeckare syns i första trailern

FILM

FILMTRAILER. Shaft är den coola katten som dyker upp på bio med några decenniers mellanrum. Nu är det dags igen.

Här är första trailern för tredje versionen av ”Shaft” – och den hyllar sina föregångare.

”Shaft” (1971) hade Richard Roundtree i huvudrollen och blev den mest kända av 1970-talets blaxploitation-filmer, rullar som gjorde sensation på grund av sin blandning av sex, våld, musik och afro-amerikansk gatukultur. Privatdetektiven John Shaft hade attityd, liksom filmen.

”Shaft” (2000) hade också en John Shaft i huvudrollen, spelad av Samuel L Jackson, och han var den ursprunglige detektivens brorson. Filmen gjorde inte alls lika stort intryck kulturellt, men blev ändå en biohit.

”Shaft” (2019) presenterar oss för Jacksons son, som också heter John Shaft, och spelas av Jessie Usher. Dessutom knyter filmen an till föregångarna genom att de två andra Shaft också dyker upp, även nu spelade av Roundtree och Jackson.

Spontant kan man väl säga att den nostalgibiten är vad som känns mest spännande med filmen.

1 av 2 | Foto: Warner
Samuel L Jackson, Richard Roundtree och Jessie Usher i ”Shaft”.

De tre generationerna Shaft har utvecklats en del karriärmässigt också. Den förste Shaft var privatdetektiv, den andre en New York-polis och den tredje arbetar som (skrivbordsbunden) FBI-agent.

Trailern visar att filmen kommer att satsa inte bara på action, utan generösa skopor humor, inte minst i relationen mellan Jackson och Usher. Ser lovande ut och grymt att få höra Isaac Hayes dundrande ”Shaft”-tema igen.

Filmen har biopremiär i USA i sommar, men kommer att släppas på Netflix i resten av världen.

avStefan Hedmark

ARTIKELN HANDLAR OM