Hård kritik mot nya travfilmen

FILM

”Det är en jätterisk för folk som ligger i gråzonen”

1 av 3 | Foto: "typiskt svenskt" Kjell Sundvall slår ifrån sig kritiken. "Det är typiskt svenskt att kräva att man måste täcka in alla aspekter. Det var ofrånkomligt att någon spelmissbruksförening skulle reagera." På bilden Daniel Gustavsson som spelar travtränaren Fredrik.

ATG gnuggar händerna.

Sponsringen av Kjell Sundvalls nya film ska hjälpa till att höja statusen kring trav och locka folk till Solvalla.

Men organisationer för spelmissbruk rasar mot "Vinnare och förlorare".

Redan innan den har haft premiär blåser det kring Kjell Sundvalls nya film "Vinnare och förlorare". Det är en familjefilm om en pappa som är travkusk. Här finns också farmorn som spelar bort sin hyra på bingo.

Vill locka folk till trav

Flera scener utspelar sig kring travbanan och kring spelande på hästar. Och här har Aktiebolaget trav och galopp, ATG, sponsrat filmen med att bland annat ställa Solvalla till förfogande.

Vilket man tror ska ge god utdelning.

- Vi hoppas att filmen ska göra att trav får mer uppmärksamhet och att imagen kring oss stiger. Om den sedan kan hjälpa till att locka folk till Solvalla är det en jättebonus, säger Remy Nilson, vd på ATG.

Men Kolmårdens behandlingshem för spelberoende går till angrepp mot "Vinnare och förlorare".

- Det här är en jätterisk för folk som ligger i gråzonen, säger föreståndare Roger Thörn. En familjefilm som kretsar kring trav är inte bra. Spelberoendet kryper allt lägre ner i åldrarna och är ett jätteproblem. Ungdomar kan lätt få för sig att man kan försörja sig på spel om de ser en sådan här film.

"Typiskt svenskt"

Regissören Kjell Sundvall slår dock ifrån sig kritiken.

- Travsport går ut på spel. Men det här är ju främst en kärleksfilm. Det är typiskt svenskt att kräva att man måste täcka in alla moraliska aspekter. Men hade jag gjort det hade det blivit skolbio och Utbildningsradion.

Du fick hård kritik för att "Hotet" var en reklamfilm för Jas. Nu får du samma kritik igen. Hur reagerar du på det?

- Jag hade aldrig kunnat göra den filmen utan Försvaret och Jas. Och nu hade vi inte kunnat bygga ett Solvalla för den här filmen utan behövde hjälp av ATG. Men hur man än gör har man arslet bak. Det var ofrånkomligt att någon spelmissbruksförening skulle reagera.

Läs mer

Karin Lindstedt