Stark kärlekshistoria

FILM

Paradiset

Svenskt drama i regi av Colin Nutley, med Helena Bergström, Örjan Ramberg, Reine Brynolfsson, Brasse Brännström, Ewa Fröling m fl.

En sak är lätt att konstatera: Colin Nutley är betydligt mer intresserad av människor och relationer än av pang-pang. Liza Marklunds spännande deckare om kvällstidnings- och kriminalreportern Annika Bengtzons (Helena Bergström) äventyr bland bosniska flyktingar, jugoslaviska maffian, cigarettsmuggling och svindlande affärer kring mordhotade kvinnor har på film blivit en – kärlekshistoria!

Tyvärr är filmen inledningsvis lite otydlig för dem som inte har läst böckerna. Det är lätt att tro att Annika Bengtzon har blivit sidsteppad på redaktionen och fått ett sämre jobb, när historien i själva verket utspelas sex år före ”Sprängaren”.

Mycket är bra i ”Paradiset”. Snyggt foto, dramatisk musik, överlag utmärkta skådespelare. Det är ännu lättare att känna sympati för Helena Bergströms rollfigur, nu när vi får veta mer om kärleken till mormor (Inga Landgré), den knäppa relationen till mamman (Lis Nilheim) och den katastrof som avslutade förhållandet med förra pojkvännen (Jonas Malmsjö), det som har skapat den ångestfyllda krutdurk hon är sedan dess.

Debuterande Suzanna Dilber (bosniska flyktingen Aida) lär vi får se mer av och popsångerskan Lisa Nilsson är mycket övertygande som en skrupelfri svindlerska. Fast allra bäst är Niklas Hjulström, som spelar Thomas, byråkraten som blir Annikas man. Han som utåt sett har både bra jobb och äktenskap, men inombords krisar och som genom mötet med den impulsiva journalisten förstår att livet kanske har mer att erbjuda. Med trött blick förkroppsligar Hjulström perfekt den frustrerade svenska tjänstemannen.

En stark kärlekshistoria, alltså, men deckarintrigen slarvas bort. Flera spännande händelser dyker bara upp i snabba tv-nyheter, man hade kunnat få veta mer om Aidas dramatiska bakgrund och i boken kommer Annika Bengtzon betydligt närmare de kriminella.

Webb-tv

Jan-Olov Andersson