Jennifer Lawrence

Därför är Katniss Everdeen en filmhjälte som kommer att leva länge

Av: 

Jens Peterson

FILM

RECENSION: ”The hunger games: Mockingjay part 1”

SCIENCE FICTION Fortsatt intensitet.

De här filmerna fångar spänningen i Suzanne Collins romaner, som i en framtidsvärld sätter strålkastaren på vår tid. Hänsynslösa tävlingar i tv som utnyttjar deltagarna. Här taget till sin spets i dödliga spel där det gäller att mörda sina medtävlare.

Nu är det spelet över. Tredje filmen går rakt in i handligen efter andra filmens hektiska final. Katniss Everdeen vaknar upp förvirrad och undrar vad som är verklighet och mardröm. Vad hände i slutet när elektriciteten försvann från kupolen som inslöt deras tävlingsarena?

Den åskådare som inte varit med tidigare kan inte hänga med. Den som å andra sidan läst tredje boken kan bli besviken över att filmen slutar mitt i. Vi får vänta ett år på att se klart äventyret. Att det blir så är förstås en önskan om att sälja dubbelt så många biobiljetter på en historia, men den här första delen fyller trots allt ut sin tid väl.

Mångsidig Lawrence

Lite omständligt och förklarande i inledningen, men mest är det bra tempo och spännande berättat.

Med utmärkta skådespelare. Julianne Moore och Philip Seymour Hoffman har tunga biroller som ledare för rebellerna i distriktens uppror mot huvudstaden och president Snow (Donald Sutherland).

Och i centrum står Jennifer Lawrence. Hon har redan hunnit visa sin mångsidighet i flera starka filmroller, och hennes Katniss är en filmhjälte som kommer att leva länge. Här övertalas hon att ge ansikte åt upproret, hon är Mockingjay, symbolen för motståndet. Härmskrika i svenska översättningen.

Äger berättelsen

Katniss slåss mot den brutale envåldshärskaren och hans förtryck. Men hon är också skeptisk till upprorsledarna, och rebellernas underjoridska värld i Distrikt 13 antyds vara en annan sorts slaveri med enhetliga uniformer och enhetliga tankar.

Som deltagare i Hungerspelen utnyttjades Katniss av presidentens diktatur, formad av huvudstadens färgstarka stylister. Som rebell utnyttjas hon av nya politiker med dold agenda.

Image och yta. Betydelsen av att äga berättelsen, ett krig som utspelas både i media och med explosiva vapen. ”The Hunger games” är skicklig filmunderhållning med flera lager.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jennifer Lawrence

The Hunger Games

Film

Filmrecensioner