Inställsam titt på världens bästa kock

Läckra rätter men tunt innehåll i ny dokumentär

avStefan Hedmark

En kulinarisk resa med Alain Ducasse

Regi Gilles de Maistre.


FILMRECENSION. Vi serveras den ena måltiden efter den andra som får snålvattnet att rinna.

Men det är mest yta i den här dokumentären om legendaren Alain Ducasse.

DOKUMENTÄR. Han är mästerkocken som har sammanlagt 21 Michelinstjärnor. Fransmannen Alain Ducasse, 61, är en gigant i restaurangvärlden som knappt aldrig själv står bakom grytorna nuförtiden.

Eller det kanske han gör hemma? Vem vet, för privatlivet vägrar han att dela med sig av i den här dokumentären som i förbifarten berättar att han är gift och har barn.

I stället ligger fokus helt och hållet på kockens karriär.

Ducasse slog igenom på 1980-talet. Hans mest berömda restaurang är Alain Ducasse at the Dorchester i London, men han har lyxhak på många andra platser världen runt. Han ligger för närvarande 11 Michelinstjärnor efter sin mentor, rekordhållaren Joël Robuchon, som dog i början av augusti.

1 av 3 | Foto: Njuta
Alain Ducasse på besök i Tokyo.

Vi följer Ducasse under två år medan han arbetar med att öppna en ny restaurang i slottet i Versailles.

Vi kastas mellan diverse resor världen runt där Ducasse jagar nya smaker att upptäcka. Han smörjer kråset i Tokyo, vars restaurangvärld han högaktar, och besöker en odling av kakaobönor i Brasilien som levererar till hans krogar.

Ducasse diskuterar möjligheten att skapa enbart miljövänliga rätter inför klimatmöte i Paris, men president Hollande vill ha det mer traditionellt. Även Monacos furst Albert finns bland kockens kunder.

Läckra rätter serveras framför våra ögon och kocken verkar vara en hygglig typ, engagerad i flera välgörenhetsfrågor.

Men som film är det här för tunt och servilt, med en regissör som inleder och avslutar filmen med högtravande, stövelkyssande ord om vilken enormt fin människa ämnet för hans dokumentär är.

Filmen har biopremiär på fredag, den 7 september.

ARTIKELN HANDLAR OM