OVEntade biosuccén: Svenska filmen brädade Star wars

avJoni Nykänen

Regissören förvånad över oväntade biosuccén

1 av 13
Obs, bilden är ett montage

Ove... mot Goliat på bio.

Regissören Hannes Holm gör supersuccé – och knockar ”Star wars”.

– Helt oväntat att Luke Skywalkers rymdskepp inte hade kapacitet nog att klå Oves Saab, säger Hannes Holm till Nöjesbladet.

Juldagen är en klassisk dag för svenska biopremiärer. I år hade den svenska premiären av ”En man som heter Ove” mördande konkurrens i form av ”Star wars: the force awakens” (premiär 16/12).

Hannes Holms film, där Rolf Lassgård spelar titelrollen, lockade 76 000 besökare till biograferna.

– Givetvis är jag så glad att så många fyllt biograferna på juldagen. Det är något vi filmare varken får eller kan ta för givet, skriver Holm i ett sms.

Därmed knuffar den ner J.J. Abrams rymdsuccé till andraplatsen.

– Roligt att slå ”Star wars”. Det var helt oväntat att Luke Skywalkers rymdskepp inte hade kapacitet nog för att klå Oves Saab, fortsätter han.

”Det finns hopp”

– Tänker också att ”En man som heter Ove” och ”Hundraåringen...” är bevis på vårt behov av att gå på bio och få se riktiga berättelser, säger Holm.

Finns det hopp för svensk film?

– Javisst finns det hopp. Det är publiken som visar det. Publiken struntar oftast i att dela in saker i smalt och brett, högt och lågt. Finns det en historia eller något magiskt i en film så kommer publiken. Det är blandningen av filmer som är livsviktig i en sådan liten filmbransch som Sverige har, skriver han.

I "En man som heter Ove" syns bland andra Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg och Ida Engvoll.

Det är den starkaste öppningen för en svensk film sedan Felix Herngrens film ”Hundraåringen som klev ut ur fönstret och försvann” från 2013.

113 187 personer såg "Star wars: the force awakens" på öppningsdagen, enligt Disney.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bahar Pars