Saftig smällkaramell

avJens Peterson

FILM

Nya ”Tintin” är så fartfylld att man famlar efter säkerhetsbälte

1 av 4

ÄVENTYR Man blir glad redan under förtexterna. Filmberättande med gott humör och mycket humor. Den som gillar Tintinalbumens mix av serietidningsspänning och slapstick känner igen sig. Alla som gillar de bästa Indiana Jones är också hemma.

Den som vill gå på bio för att bli underhållen blir underhållen så att mungiporna möts i nacken.

Steven Spielberg och Peter Jackson har tagit det som är bra med Tintin och skruvat upp det. Gett äventyren högsta filmfart. Som åskådare famlar man efter säkerhetsbälten att spänna fast.

Lik – men annorlunda

Det ser fantastiskt ut.

Inte exakt som seriealbumen. Tintin kommer in i filmen elegant, via en gatutecknare som ser ut som Hergé och håller upp den klassiskt tecknade Tintin. Sedan får vi för första gången se den här filmens huvudperson. Ganska lik, men annorlunda i detaljerna.

Jag tycker det fungerar utmärkt.

Filmen är trogen lekfullheten och äventyret i Hergés böcker. Han var själv inspirerad av tidiga matineer och komik som Helan & Halvan. Här finns massvis med sådant.

Hisnande scener

Kapten Haddocks alkoholmissbruk är en viktig del av intrigen, hans minne är inte det bästa, och spriten är inte tvättad med tanke på en oskuldsfullare publik.

Att Tintin är journalist och på jakt efter ett bra reportage nämns fler gånger.

Den nya tekniken har inspirerat till underbara actionsekvenser. Spielberg och Jackson tar allt de kan i genren, och det är mycket, och bygger hisnande jaktscener och bataljer. Här finns en brinnande strid mellan två piratskepp, som ger nytt blod åt genren.

Kameraåkningar och bildvinklar är effektiva och lekfulla, som när vi ser saker med hunden Milous ögon. Eller genom vätskedroppar. 3D ger mer djup på några ställen.

John Williams har skrivit musiken, och använder den sorts pompa som påminner om hans ”Star wars” eller ”Stålmannen” eller ”Indiana Jones”.

Nästan enda kvinnan i filmen är operasångerskan Bianca Castafiore. Hennes sångnummer lär inte öka världens operaintresse.

Charm och finess

En skattjakt som smakar ungdomsböcker, berättad med charm och finess av slipade filmveteraner. Både yngre biobesökare och mognare cineaster lär få kul.

Nya Tintin-filmen är en saftig smällkaramell. När jag kom ut ur biografen ville jag genast se om den.

TINTIN-VECKA

■ ■ Tintin är en av de mest lästa seriefigurerna i världen

■ ■ Inför nya Tintin har Nöjesbladet träffat filmmakare och skådespelare. Möt dem i tidningen de närmaste dagarna. Läs mer om Tintins skapare Hergé och kontroverserna kring den belgiske figuren.

■ ■ Nöjesbladets Jens Peterson åkte till världspremiären i Paris. Läs den första svenska recensionen av ”Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet”.