Damon borde få en Globe för Mandela-dramat

avJens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Meryl Streep. Jeff Bridges. Animerade ”Upp”.

De gissar jag som vinnare på nattens gala. ”Up in the air” och ”Avatar” blir säkert också prisade på något vis.

Jag har höga förväntningar på Ricky Gervais, som är programledare för galan. En komiker som vågar.

Flera skådespelare är dubbelt nominerade. Meryl Streep var redan tidigare den som vunnit mest och haft överlägset flest nomineringar. Jag tror hon vinner för ”Julie & Julia”.

Matt Damon kan få både biroll och huvudroll. Jag skulle ge honom pris för ”Invictus”, som är en av de bästa filmer jag sett det senaste året. Jag vet inte om Clint Eastwood får en Golden globe i den här konkurrensen, men hans ”Invictus” är mycket rörande.

Den handlar om Nelson Mandela (Morgan Freeman) och hans första tid som president. Mandela ser rugby-VM i Sydafrika 1995 som en chans att skapa enighet i landet, och få fler att gilla sportens vars landslag varit symbol för apartheid. Matt Damon spelar lagkaptenen.

Jag har sett alla nominerade filmer och skådespelare. Jag saknar ”Vägen” och Viggo Mortensen bland de nominerade, och tycker inte att ”(500) days of summer” är så bra som Hollywoods utländska journalister. Carey Mulligan och ”An education” är värda alla pris de kan få, men jag misstänker att Sandra Bullock är favorit.

Bland sångerna finns tre starka nummer. ”Crazy heart” har många fina countrylåtar av T-Bone Burnett, men antagligen vinner en av tungviktarna. Paul McCartneys ”I want to come home” är klassisk McCartney, och ”Winter” är U2 i fin balladform.

Jag håller båda tummarna för veteranen McCartney.

Man kan se Globe-galan som förutseende. De började dela ut priser även till tv-program och tv-skådespelare långt innan den lilla rutan hade samma status som i dag. Nu känns det helt rätt att serier som ”Mad men” belönas sida vid sida med de bästa biofilmerna.

Och att stjärnorna från den serien också vimlar på röda mattan framför Beverly Hilton. Ser ut att bli en festlig middag.

Publicerad: