Hollywood superladdar

FILM

”Jättemycket svensk personal anställs nu”

1 av 2 | Foto: per-olof sännås
Rooney Mara spelar Lisbeth Salander och är nu på plats i Sverige.

Nu förvandlas Sverige

till en enorm Hollywood-kuliss.

Hälsingland, Uppsala och Stockholm mobiliserar för att ta emot den amerikanska Millennium-produktionen.

Det byggs och bankas runt om i landet. För snart drar den amerikanska inspelningen av den första Millennium-filmen ”The girl with the dragon tattoo” igång i Sverige.

Och när den enorma filmproduktionen invaderar landet är inget sig längre likt.

I Hälsingland byggs det kulisser för fullt och i Uppsala ska fasader, gator, skyltar och gatubelysning rekonstrueras om till 60-talsmiljö.

Samtidigt kommer trafiken att stängas av helt i delar av stan och lokaltrafiken läggas om under en hel månad.

Totalt 31 dagars inspelning planeras i Stockholm, först nu under hösten och sen kommer de tillbaka under våren.

Flera hundra statister

Just nu vandrar Rooney Mara omkring på Stockholms gator och förbereder sig för rollen som Lisbeth Salander. Och den annars hårt ansträngda filmbranschen blommar.

– De har fyra eller fem gånger mer personal än vad man har på en vanlig filminspelning, i stället för två rekvisitörer har de kanske tretton, säger Ingrid Rudefors, filmkommissionär på Stockholm Film Commission.

Det amerikanska filmbolaget har sökt hundratals statister och plötsligt flödar jobben för filmarbetare in.

– De har anställt jättemycket svensk personal, så det är svårt att få tag i filmarbetare i Stockholm just nu. Det är helt fantastiskt, säger Ingrid Rudefors.

Exploderar på bron

I den lilla orten Segersta söder om Bollnäs i Hälsingland har filmbolaget byggt flera kulisser som ska användas i en av filmens mest spektakulära scener, en tankbilsolycka, som ska spelas in i slutet av september.

– Det ska köra en bil över bron som välter och exploderar, säger Lars-Göran Larsson, ordförande i miljö- och byggnämnden i Bollnäs kommun.

I november kommer de tillbaka till orten för fler inspelningar.

Varning för paparazzi

Befolkningen i Segersta har blivit varnade av det amerikanska filmteamet att media och paparrazzi från hela världen kan dyka upp och försöka manipulera dem för egna syften. Under inspelningarna har man planer på att försöka stänga av luftrummet över byn, enligt tidningen Hela Hälsingland.