Filmrecensioner

Övertygande Lennon-skiss

Av: 

Joakim Wedholm

FILM

Betyg: 3 av 5 plus till Nowhere boy

I ”Nowhere boy” möter vi Harrison, Lennon och McCartney som tonåringar.
I ”Nowhere boy” möter vi Harrison, Lennon och McCartney som tonåringar.

DRAMA. Om en rastlös och busig 16-åring på 1950-talet. Från USA kommer rock och blues in via Liverpools hamn. Han bor hos sin moster och hennes man som uppmuntrar hans intresse för konst och musik. I skolan går det dåligt men han bildar att rockband med sina kompisar och träffar en duktig gitarrist som heter Paul McCartney. När filmen slutar är de på väg till Hamburg för att spela med sitt band.

Det nämns inte i filmen att bandet hette The Beatles och den gruppens musik hörs inte. I stället är det en uppväxtskildring om det som formade John Lennon. I synnerhet det laddade förhållandet med modern som lämnade honom till sin syster när John var fem år. I tonåren återsåg han henne och de blev en sorts kompisar. Men när de väl fått kontakt igen blev hon påkörd av en bil och dog.

I solosånger som ”Mother” 1970 sjöng han ut sin ångest. ”Nowhere boy” är en övertygande bild av honom och lite McCartney innan de förändrade världen med sin musik. Välspelat och gripande, en övertygande skiss där den som kan sin Lennon fyller i porträttet. Jens Peterson

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner