Filosofiskt drama om godhet och ondska

Foto: Foto: STUDIO S
Den mystiske mannen till höger uppfyller önskningar - mot ett pris.

avJens Peterson

FILM

Allt du önskar kan du få

Regi Paolo Genovese, med Valerio Mastandrea. Marco Giallini, Alessandro Borghi.

DRAMA En man sitter vid ett bord på ett italienskt café med sin anteckningsbok. Han verkar sitta där dygnet runt, även när det är stängt. Dit kommer människor som önskar lösa livsproblem. Få ett cancersjukt barn friskt. Hitta Gud igen. Bota en senior med Alzheimer. Få ligga med en utvikningstjej från en väggalmanacka. Fånga in en förlorad son som blivit kriminell. En kvinna, som redan är vacker, säger sig vilja bli vacker.
Mannen vid bordet lovar att han kan förverkliga deras önskningar. I gentjänst måste de göra ett uppdrag.
Det kan vara att misshandla någon eller spränga en bomb eller våldta en kvinna eller hjälpa äldre damer över gatan.
Filmen stannar kvar på caféet. Person efter person sitter vid bordet, som blir som ett biktbås. Mannen de vädjar hos verkar ha övernaturliga krafter, som en gud eller demon eller manusförfattare.
Olika fall visar sig dock gå in i varandra, och pusselbit för pusselbit lär vi känna en handfull människor. Här finns gott om tragedier och ångest. Inspirerad av amerikanska tv-serien ”The booth at the end”.
Var försiktig med vad du önskar dig, säger det gamla talesättet, och det här är en filosofisk fundering kring människors ondska och godhet. Vad finns inom oss, och vad sätts igång av yttre krafter?

ARTIKELN HANDLAR OM