Jodie Comer bäst i historiskt drama i medeltida mörker

Jodie Comer som Marguerite
Jodie Comer som Marguerite

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The last duel

Regi Ridley Scott, med Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck, Harriet Walter.

DRAMA Paris 1386. Två män i riddarrustning rider i ursinne mot varandra med dragna lansar. En strid tills en av dem dör. Den som överlever ska ha Guds sanning på sin sida, tidens domstol enligt den tonårige kungen Karl VI.

Duellen gäller en våldtäkt. Jean de Carrouges (Matt Damon) anklagar Jacques Le Gris (Adam Driver) för att ha våldtagit Carrouges fru Marguerite (Jodie Comer).

Filmen berättar i tre kapitel deras olika versioner. Först de två männen, som har en lång historia av strider tillsammans. Mycket i berättelserna återkommer. Det blir intressantare när Marguerite ger sitt perspektiv. Nicole Holfcener har skrivit manus med Matt Damon och Ben Affleck.

Mycket medeltida mörker. Det snöar och blåser isande vindar, regn och dimma och blodiga slag. Digitalt återskapas Paris på 1300-talet, med bygget av Notre Dame i bakgrunden. Men det är svårt att tro att man är i forna tiders Frankrike när alla pratar mycket modern engelska och har knasiga frisyrer och skägg. Sminkparty.

Mycket prat ,men också några våldsamma stridsscener och det plågsamma övergreppet mot Marguerite. Efter ett par timmar återvänder filmen till duellen som inleder filmen. En mycket brutal och blodig batalj.

Männen bråkar om makt, landområden och status. Jodie Comer har en mindre roll men gör störst intryck.

Publisert: