Filmrecensioner

Skruvad skräck om influencer-barnens liv

Av: 

Karolina Fjellborg

”Ruva”.
”Ruva”.

FILM

FILMRECENSION Finska Hanna Bergholm gör aktuell skräck av influencer-barnens liv i ”Ruva”.

Om en självupptagen mamma som är besatt av perfektion – och en hårt drillad dotter som ruvar på en mordisk dubbelgångare.

Betyg: 3 av 5 plus

Ruva

Regi Hanna Bergholm, med Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen, Reino Nordin, Oiva Ollila, Ida Määttänen, Saija Lentonen.


SKRÄCK 12-åriga Tinja (Siiri Solalinna) lever i det på ytan perfekta hemmet, med sin mamma (Sophia Heikkilä), sin pappa (Jani Volanen) och sin lillebror (Oiva Ollila). Men Tinja är ensam, och hennes mamma är en ytlig och känslokall influencer-narcissist, som ägnar dagarna åt att lägga ut tillrättalagda familjebilder på sin blogg ”Underbar vardag”, och drillar Tinja alldeles för hårt till att bli den fulländade lilla gymnasten.

Med en sådan mamma behöver hon så att säga inga fiender.

Och när Tinja hittar ett märkligt ägg, och ruvar det tills det kläcks, släpps ett farligt väsen lös. En stor, fågelliknande varelse, som med tiden utvecklas till en mordisk variant av Tinja själv.

Finska Hanna Bergholms långfilmsdebut är en hybrid av samtidssatir, makaber uppväxtsaga och prepubertal kropps- och dubbelgångarskräck, som ofta är mer äcklig än direkt skrämmande.

Själva allegorin – monstret som en symbol för en flickas undertryckta känslor av otillräcklighet, ängslan och ilska – är tydlig, på gränsen till övertydlig. Och frågan är om inte ”Ruva” hade blivit en både otäckare och roligare film om fokuset hade legat mer på Tinjas familj, som är en skräckshow i sig.

Men det är udda, aktuellt och skruvat, med snyggt foto och läcker scenografi. 


”Ruva” har biopremiär den 25 mars.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Film

Skräckfilmer