Sömnig godnattsaga nytolkar Peter Pan för vuxna

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Wendy, hennes bröder och Peter.
Foto: Fox/Nonstop
Wendy, hennes bröder och Peter.

Wendy
Regi Benh Zeitlin, med Devin France, Joshua Mack, Gage Nauquin, Lowell Landes, Shay Walker.

DRAMA Inledningen påminner om regissörens förra, den starka ”Beasts of the southern wild” (2012). Lilla flickan Wendy och hennes två yngre bröder hjälper till på mammas frukostkrog bredvid järnvägen i Louisianas träskmarker. Barnen får höra att det inte är lönt att drömma. Som vuxna ska de gå i samma trista spår som sina föräldrar.
Barnen vill mer. Rymmer på ett godståg.
Med Peter Pan.
Och filmen förvandlas till en godnattsaga, tyvärr alltför sömnig. Benh Zaitlin har velat göra en nytolkning av J M Barries gamla barnteater för en vuxen biopublik, men filmen tar lång tid på sig att leverera sitt banala budskap. Genom att leka och aldrig grubbla eller tveka så stannar man i växten som evig unge. Slipper bli vuxen.
Större delen av ”Wendy” utspelas på en vulkanö där barnen springer omkring som på en lekplats och dyrkar en simmande specialeffekt som de kallar Mor. En märklig idyllisering av barndomen. Den stackars unge som blir ledsen växer snart upp till en grå bitter gamling.
Poetiska bilder följer de förlorade barnen, i landet Ingenstans som i Barries pjäs från 1904. Filmen återanvänder inte bara Wendy och hennes bröder utan även kapten Krok. Mer krystat än gripande. Långsam och övertydlig.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN