70mm på bio är på väg att bli den nya vinyl-skivan

1 av 3
Dunkirk.

Ska 70mm bli den nya vinylen?

Det klassiska formatet för film på bio gör comeback med ”Dunkirk”. I höst kommer ”Mordet på Orientexpressen” och klassikerrepriser som inleds med ”År 2001: Ett rymdäventyr”.

Värt en omväg? Absolut.

Christopher Nolans ”Dunkirk” skildrar den brittiska evakueringen av flera hundra tusen soldater i småbåtar 1940. 

Det är en bra film och en häftig bioupplevelse. Starka bilder, lite dialog.

På några biografer i Stockholm, Göteborg och Malmö kan man se filmen i 70mm. Det gamla formatet, där filmen är snurrad på stora rullar som byts manuellt under visningen. I stället för dagens standard med digitala projektorer.


70mm var en av flera satsningar på storslagna bioupplevelser för att bromsa konkurrensen från tv. 

Första filmen som visades på 70mm i Sverige var ”South Pacific” 1959. Jag minns många häftiga jätte­filmer på biografer som Vinterpalatset vid Norra Bantorget och Palladium i Stockholm.

Som nu blivit kasino.

Biografer har försvunnit. Filmbolagen slutade spela in i 70 mm. För några år sedan återuppväckte Quentin Tarantino formatet med ”The hateful eight”, och nu har Christopher Nolan gett det en spektakulär nytändning med ”Dunkirk”.


En av de centrala rollerna i den spelas av Kenneth Branagh, som också regisserat en ny 70-millimetare. Hans ”Mordet på Orientexpressen” har premiär i november. Han spelar själv detektiven Hercule Poirot mot bland andra Michelle Pfeiffer, Johnny Depp och Daisy Ridley. Läcker trailer.

I höst kan man även återse några klassiker på de få biografer som klarar 70mm-visningarna. Först ut är Stanley Kubricks ”År 2001: Ett rymdäventyr”.

En comeback som musikens vinyl? LP-formatet säljer mer än cd. Inte riktigt samma på bio. Det finns inte gott om folk med den här sortens projektorer i garderoben. SF Bio har kämpat för att hitta nya objektiv och få allt på plats. Men visst är det värt ett se en bra film med bästa möjliga förutsättningar. Om det är 70mm eller IMAX eller annan bra teknik för ljud och bild.


Nu är också kopiorna mer slitstarka. Forntidens filmer skickades runt landet som tunga kolli och blev med tiden repiga. Precis som vinyl.

avJens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM