Hård kritik mot kommande Michael Jackson-film

Regissören till ”Leaving Neverland” rasar

Michael Jacksons liv ska bli film.

Nu fördöms projektet av ”Leaving Neverland”-regissören Dan Reed.

”Ingen talar om att stoppa den här filmen, som kommer att glorifiera en man som våldtog barn”, skriver han.

Inspelningen av den biografiska filmen ”Michael”, med Michael Jacksons brorson Jaafar Jackson, 26, i huvudrollen, är tänkt att börja inom kort.

Enligt produktionsbolaget Lionsgate kommer filmen att porträttera alla delar av popstjärnans liv, inklusive ”hans mest ikoniska framträdanden som gjorde honom till den bästa underhållaren genom alla tider”.

Men det är oklart hur de har tänkt hantera anklagelserna om sexuella övergrepp mot barn som riktats mot Michael Jackson.

Dan Reed, regissör till ”Leaving Neverland”.
Dan Reed, regissör till ”Leaving Neverland”.

Dan Reed ilsken

Filmen görs nämligen i samarbete med hans dödsbo, som förnekat anklagelserna. Det gjorde även Michael Jackson själv när han var i livet.

I december 2003 åtalades han misstänkt för sexuella övergrepp på Gavin Arvizo, men han friades i rätten 2005.

Dokumentärserien ”Leaving Neverland”, som släpptes på HBO 2019, gav dock nytt bränsle till kontroverserna. Där trädde Wade Robson och James Safechuck fram och hävdade att Jackson förgripit sig på dem när de var barn.

Michael Jackson.
Michael Jackson.

Nu riktar dokumentärens regissör Dan Reed hård kritik mot den kommande spelfilmen.

”I en tid när det utbryter fullskallig ilska så fort något närmar sig avlegitimisering eller okänslighet mot en utsatt grupp, är det en öronbedövande tystnad”, skriver han i The Guardian.

”Ingen talar om att stoppa den här filmen, som kommer att glorifiera en man som våldtog barn”.

”Fortfarande en levande kraft”

Reed resonerar sedan om varför han tror att projektet fått ett så likgiltigt mottagande.

”Vad den totala frånvaron av ramaskri i samband med offentliggörandet av den här filmen säger oss är att Jacksons förmåga att förföra fortfarande är en levande kraft, som verkar bortom graven. Det verkar som att pressen, hans fans och den äldre demografin som växte upp med att älska Jackson är beredda att åsidosätta hans ohälsosamma relationer med barn och bara fortsätta följa musiken”, skriver han.

Riktar sig direkt till filmskaparna

Han är skeptisk till om filmmakarna, som alltså fått stöd från Jacksons dödsbo, kommer att ta itu med anklagelserna mot huvudpersonen.

"Till filmskaparna säger jag: hur kommer ni att skildra ögonblicket när Jackson, en vuxen man i 30-årsåldern, tar ett barn i handen och leder in det i sovrummet? Genom att kringgå frågan om Jacksons förkärlek för unga pojkar sänder ni ett budskap till miljontals offer för sexuella övergrepp mot barn. Budskapet är: om en pedofil är tillräckligt rik och populär kommer samhället att förlåta honom", skriver han.

”Leaving Neverland” ledde till kraftiga reaktioner bland Jacksons familjemedlemmar och dödsboet stämde HBO på 100 miljoner dollar, motsvarande knappt 1,1 miljarder kronor.

Michael Jackson dog 2009. Han blev 50 år gammal.

Publisert:

LÄS VIDARE