Träffsäkert och roligt

Men biofilmen om bonusfamiljen saknar det där lite extra allt

Länge leve bonusfamiljen.
Länge leve bonusfamiljen.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Länge leve bonusfamiljen

Regi Felix Herngren, med Erik Johansson, Vera Vitali, Johan Ulveson, Måns Nathanaelson, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Frank Dorsin, Martin Luuk, Christer Lindarw.


Efter fyra framgångsrika säsonger i SVT, går ”Bonusfamiljen” i mål med en långfilm på bio.

Då väntar man sig kanske ”Bonusfamiljen” med lite extra allt. Men får i stället raka motsatsen. En lite deppig historia. Och några av de populära rollfigurerna är knappt med.

”Bonusfamiljen” är verkligen en av de mest lyckade tv-satsningarna i modern tid.

En serie som har haft allt högre igenkänningsfaktor i takt med hur vanligt det är att folk skiljer sig och tvingas leva i den form som kallas bonusfamiljer. Ärligt talat minns jag inte om det var ens så det kallades innan tv-serien började sändas våren 2017.

Erik Johanssons och Vera Vitalis rollfigurer Patrik och Lisa har hela tiden stått i centrum. Hur de har försökt få livspusslet att gå ihop samtidigt som de haft ex – Lisas föra detta Martin (Fredrik Hallgren), Patriks före detta Katja (Petra Mede, Emma Peters i säsong 4) – som ofta strulat till det för dem, fast på helt olika sätt. För att inte tala om Lisas och Martins stökige son Eddie (Frank Dorsin), som var drygt tio när serien började.

I filmen har det gått knappt ett år sedan fjärde säsongen slutade. Den där Patrik hade varit otrogen med Elin (Tuva Novotny).

Länge leve bonusfamiljen.
Länge leve bonusfamiljen.

Nu tycks de ha lappat ihop äktenskapet, när ett brev från tingsrätten dimper ned. Så under och efter en fjällsemester över nyår, ställs allt på sin spets…

Johansson och Vitali spelar verkligen sina roller till perfektion. Alltihop känns nästan som en realityserie, att det är riktiga personer vi har fått följa under dessa år. Väldigt lätt att identifiera sig med dem.

Kul med lite kufiga biroller, som de Johan Ulveson och Martin Luuk spelar.

Frank Dorsins Eddie har hela tiden varit det mest intressanta av barnen, dels för att rollen är välskriven, men framför allt genom Dorsins kraftfulla utstrålning. Nu har han blivit äldre tonåring och känns nästan som den mest vuxne i rummet i den här filmen.

När tv-serien blir långfilm och folk ska betala för att se slutet, efter fyra säsongers gratistittning, hade jag nog ändå väntat mig lite mer extra allt.

Så blir det inte. Trots en del både träffsäkra och roliga replikskiften och situationer, är det också lite deppigt. Flera viktiga personer är knappt med.

Eller inte alls. Så filmen om bonusfamiljen, blir tyvärr lite av ett antiklimax.

Filmen visas på bio.,


Passa även på att se...

... ”Emily”, ett annat laddat familjedrama, om författarinnan Emily Brontë och hennes systrar.

Visste du att...

... manusförfattaren Moa Herngren också är framgångsrik romanförfattare? Senaste boken heter ”Skilsmässan”.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE