Mejla

Stefan Hedmark

Vi sätter vårt hopp till en nioårig tjejtjusare

Snart finns det inget inom svensk film som lockar längre

”Sune – uppdrag midsommar”.
”Sune – uppdrag midsommar”.

KRÖNIKA. Knappt har den senaste upplagan av Sune-filmer kallnat förrän både en spin-off och en helt ny tv-serie är på gång.

Hollywood klamrar sig fast vid Marvel. Vi sätter vårt hopp till en nioårig tjejtjusare.

En av julens storfilmer är ”Håkan Bråkan”, en spin-off till de senaste Sune-filmerna där Fredrik Hallgren och Sissela Benn spelar pappa Rudolf och mamma Karin. I den nya filmen ligger fokus på lillebror Håkan, inte Sune.

I dag kom även nyheten att SVT satsar på en ny tv-serie, ”Familjen Andersson”, som utlovar ett bredare grepp på Sunes hela familj, denna gång med en helt ny rollbesättning.

Regissör är Peter Dalle, som i vintras sa i podden ”Nemo möter en vän” att han har tvingats börja ta av sina pensionspengar för att överleva och att hans senaste film, ”Tills solen går upp”, troligtvis är hans sista biofilm.

Dess premiär sköts upp på grund av pandemin och när den väl dök upp på biograferna floppade den rejält.

Ratar blågult

Visst, filmen sågades på många håll, men det duger inte som en allmän förklaring. När svenskarna går på bio ratar de blågult.

Det börjar bli svårt att hitta någonting inom svensk film som lockar publik. Kända skådespelare är ingen garanti. ”Tills solen går upp” hade Mikael Persbrandt och ”Tisdagsklubben” hade Peter Stormare och Marie Richardson.

Nej tack, sa biobesökarna.

Det hjälpte inte med Mikael Persbrandt i huvudrollen i Peter Dalles ”Tills solen går upp”.
Det hjälpte inte med Mikael Persbrandt i huvudrollen i Peter Dalles ”Tills solen går upp”.

En publikfriande dokumentär som den om folkkära Galenskaparna borde funka?

Icke sa nicke.

Återstår att se om Rolf Lassgård kan lyfta Richard Hoberts ”Kärleksbevis” i oktober. Och om Ruben Östlunds Guldpalmen-vinnande ”Triangle of sadness” lockar.

Snart 700 000 har sett Tom Cruises film

För går på bio gör vi ändå. Pandemin är ett minne blott och filmer som ”Top gun: Maverick” och ”Där kräftorna sjunger” har dominerat topplistan sedan premiären; snart 700 000 har sett Tom Cruises nostalgitripp.

Även barn- och familjefilmer går bra, vilket märks i repertoaren bland svenska biodistributörer. Animerat från amerikanska och europeiska filmbolag finns det gott om (av skiftande kvalitet).

Jag förstår mycket väl varför Peter Dalle hamnar i Sune-fabriken. Jag hoppas det blir bra! Och jag hoppas att vi fortsätter se annat på bio än enbart hjältar i trikåer och busiga barn.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN