Kloster på såren

”The Nun II” är bättre än föregångaren (men mer av samma)

Publicerad 2023-09-08

”The Nun II”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

The Nun II

Regi Michael Chaves, med Taissa Farmiga, Storm Reid, Jonas Bloquet, Anna Popplewell


FILMRECENSION. I den nionde installationen av ”The Conjuring”-världen är nunnedemonen tillbaka.

SKRÄCK. I "The Nun" tog sig en demon in i ett rumänskt kloster genom en helvetesportal, antog nunneskepnad och dödade nästan samtliga på plats. Några år senare sveper en ondska västerut genom Europas kyrkliga värld, och på grund av sina erfarenheter från sist skickas syster Irene (Taissa Farmiga) fram för att än en gång framkalla mirakel. 

Det blir snabbt uppenbart att det lagts betydligt mer kraft, känsla och tanke på "The Nun II" än på den fantasilösa föregångaren. Den är mer visuell, skräck- och spänningsmomenten mer effektiva och stämningsbygget stadigare. 

Men den nionde installationen i "The Conjuring"-världen lider precis som flera av de andra av att man ser för mycket för tidigt, och av att alldeles för mycket består av människor som går in och ut ur mörka rum det låtit konstigt i. Statyer i skynken, siluetter i bakgrunden, flimrande lampor, dörrar som slår igen och som här, gubben i lådan-nunnan. Det är inte helt piggt.

"The Conjuring"-filmerna kommer också ofta med klumpigt kristna budskap, och att den icketroende i "The Nun II" kommer att hitta sin tro innan eftertexterna är en självklarhet från start. När filmen är slut har man fått se en och annan svårsvald scen som känns som något ur en kristen broschyr. 


Visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln