En nostalgitripp som fungerar oväntat bra

”Snuten i Hollywood: Axel F” utspelar sig i nutid men är 100 procent 80-tal

Uppdaterad 2024-07-05 | Publicerad 2024-07-03

”Snuten i Hollywood: Axel F”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Snuten i Hollywood: Axel F

Regi Mark Molloy, med Eddie Murphy, Joseph Gordon-Levitt, Taylour Paige, Judge Reinhold, Kevin Bacon, John Ashton, Paul Reiser, Bronson Pinchot, Luis Guzmán.


FILMRECENSION. När Eddie Murphy återvänder till rollen som gjorde honom till en superstjärna görs inga försök att ta Axel Foley in i 2020-talet.

Och det är ganska skönt.

ACTIONKOMEDI. 40 år efter att ”Beverly Hills cop” gjorde honom till en internationell superstjärna återvänder Eddie Murphy till sin ikoniska roll som den gatusmarta Detroit-polisen Axel Foley i en fjärde ”Snuten i Hollywood”-film.

Och redan i öppningen, där Axel kör runt till tonerna av ”The heat is on”, står det klart att det här inte är ett försök att blåsa nytt liv i en franchise genom att modernisera den.

”Snuten i Hollywood: Axel F” är pur och ogenerad nostalgi. En tonmässigt trogen fortsättning på originaltrilogin, med Murphy i stadigt retro-läge, gammaldags jakter med bilar och andra fordon, otvetydiga skurkar och ett soundtrack som fångar essensen av 80-talet. Visserligen med en modern touch av kompositören Lorne Balfe och rapparen Lil Nas X, men hela tiden med Harold Faltermeyers signatur-synthpop ”Axel F” som botten.

Axel Foley, nu äldre men alltjämt full av okonventionella tricks, jobbar fortfarande i Detroit, men får en anledning att återigen stöka till det i Beverly Hills när hans dotter Jane Saunders (Taylour Paige), som han inte har haft kontakt med på många år, är i fara. Hon är försvarsadvokat och har tagit sig an ett fall med en ung man med kartellkopplingar, som misstänks för polismord men eventuellt har blivit ditsatt.

Jane blir inte förtjust när Axel dyker upp. Men snart jobbar ändå de två, ihop med Los Angeles-polisen Sam Abbott (Joseph Gordon-Levitt), som även råkar vara Janes ex-pojkvän, tillsammans för att avtäcka en helt uppenbar konspiration.

Scenerna mellan Axel och Jane tillhör inte filmens piggaste, och att säga att Murphy har samma schvung som 1984 vore en överdrift. 

Men han är fortfarande rolig när manuset ger honom chansen, och han och Gordon-Levitt utgör en charmig duo, framför allt i en urspårad helikopterscen som fick mig att fnissa högt.

Bekanta ansikten från de gamla filmerna – Judge Reinhold, John Ashton, Paul Reiser och Bronson Pinchot – har integrerats i storyn på ett modest men fungerande sätt, och Kevin Bacon gör en kul insats som en flagrant korrupt narkotikapolis.

Innovativ är den här comebacken kanske inte, men den är inte heller ovärdig.

Visas på Netflix, från den 3 juli.


”Bad boys: Ride or die”.

Passa även på att se...

... ”Bad boys: Ride or die”. Den fjärde filmen i en annan långlivad snutkomedi-serie, som dessutom delar manusförfattare (Will Beall) med ”Snuten i Hollywood: Axel F”.

Visste du att...

... både Eddie Murphy och producenten Jerry Bruckheimer har pratat om att det finns planer på en femte ”Snuten i Hollywood”-film? Netflix har dock inte bekräftat något än.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS