Högg sin vän för nätspökets skull

1 av 3 | Foto: Michael Sears / AP TT NYHETSBYR N

avTT

FILM

2014 knivhögg två tolvåriga flickor sin jämnåriga vän 19 gånger i ett skogbryn i norra USA. Flickan skulle offras till den fiktiva spökfiguren Slenderman.

Nu kommer dokumentären ”Beware the Slenderman” om det chockerande fallet.

Irene Taylor Brodsky hade redan bestämt att hon skulle göra en dokumentär om hur hjärnan utvecklas hos barn i nätets tidsålder. Temat skulle vara hur barn skiljer på verklighet och fiktion när de tillbringar mycket tid i en skärmvärld som ofta skiljer sig från vardagen. Det enda hon behövde var ett bra exempel.

Samtidigt briserade nyheten om hur två flickor knivhuggit sin vän. Flickan, som mirakulöst nog överlevde, skulle offras till Slenderman och förövarna trodde att de skulle få bo i hans herrgård i skogen när dådet hade utförts.

Mannen utan ansikte

Slenderman är en långsmal man som saknar ansikte och är klädd i kostym. Han föddes i ett nätforum 2009 och har sedan dess blivit föremål för en mängd spökhistorier som florerar på nätet. Irene Taylor Brodsky hade, likt många andra vuxna, aldrig hört talas om honom före dådet.

De trodde verkligen på honom och mordförsöket var ett sätt att sätta sin tro på prov, på samma sätt som folk genomgår prövningar för att visa sin tro på Gud, säger hon.

Debatter om populärkulturens skadliga inverkan brukar hanteras omilt av historien, men Irene Taylor Brodsky säger att det är svårt att bortförklara det fiktiva spökets ”skuld” i brottet.

Psykisk sjukdom spelade en viktig roll, social isolering också, men det går inte att bortse från att Slenderman spelade en väldigt viktig roll i det som utspelade sig, säger hon.Tror på fejknyheter

I ”Beware the Slenderman” lär vi känna de anklagade främst genom filmade förhör. Men till skillnad från andra morddokumentärer som ”Making a murderer” och ”The jinx”, råder det ingen tvekan om huruvida brottet begåtts. Det Irene Taylor Brodsky ville ta reda på var varför det hände, men utan att intervjua flickorna själva.

Det finns flera orsaker till att det. Bland annat var de mitt uppe i en rättegång. Mina frågor handlade inte om ånger eller detaljer över vad de gjort, utan mer vad som ledde till händelsen. Jag tycker jag fick den bilden av familjemedlemmar och rättegångsmaterial.

Irene Taylor Brodsky säger att man inte bör döma förövarna för hårt, även om brottet i sig var fruktansvärt.

Många vuxna tror på falska nyheter. Ibland är det svårt att skilja på artiklar och annonser även i seriösa tidningar som New York Times. I och med internet är det lättare för alla att sudda ut gränsen mellan verklighet och fiktion, säger hon.

”Beware the Slenderman” har premiär på HBO 24 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM

HBO