En familjefest som ger rejäl baksmälla

Snörvligt, skrikigt och stirrigt med tjocka släkten

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Familjefesten

Regi Cédric Kahn, med Catherine Deneuve, Emmanuelle Bercot, Vincent Macaigne.


FILMRECENSION. Det finns personer som mår bäst av att vända släkten ryggen.

Franska ”Familjefesten” är ett plågsamt släktkalas där ingen mår bra av att vara tillsammans.

DRAMA. Det är sommar på den franska landsbygden och vädret är lika opålitligt som en svensk midsommar. Andréa (Catherine Deneuve), matriark i en stor, brokig familj, fyller år och ska firas, men ett oväntat besök skapar laddad stämning.

Hennes dotter Claire (Emmanuelle Bercot) har kommit hem från Kalifornien, vilket låter mysigt i teorin, men Claire har baktankar. Hon behöver pengar till sitt senaste dåraktiga projekt och vill att Andréa och hennes make ska sälja släktgården som troligtvis är värd många miljoner.

Det är en tålamodsprövande samling människor i den där familjen. Claire är ett kapitel för sig, men Andréa är den sortens mor som ständigt finner ursäkter för sina barns oacceptabla beteenden.

Bland dem finns Romain (Vincent Macaigne), en hopplös slarver som har bestämt sig för att bli filmare och har släpat med sig en kamera till familjefesten. Hans ambitioner är högre än Mount Everest, men talangen och tålamodet är minimal.

1 av 3 | Foto: Njuta
”Familjefesten”.

På sätt och vis måste man beundra Bercots gränslösa skådespeleri. Det var länge sedan jag såg en så snörvlig, skrikig och stirrig insats på vita duken, men Claire blir till sist helt outhärdlig.

Regissören själv (som även har skrivit manuset) spelar ”förnuftets röst” bland alla högljudda galningar i familjen, men det är en ganska trist ”straight man” till den övriga rollistan.

Försöken till humor och charm botar inte baksmällan som de övriga inslagen ger oss.

”Familjefesten” har biopremiär på fredag, den 7 februari.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE