Terry Gilliam

Terry Gilliam på högvarv – på gott och ont

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

The man who killed Don Quixote

Regi Terry Gilliam, med Jonathan Pryce, Adam Driver, Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko.

dramakomedi

”The man who killed Don Quijote”.
”The man who killed Don Quijote”.

Terry Gilliams drömprojekt är äntligen färdig.

Resultatet är en stundtals ganska härlig röra av galna upptåg.

Över 25 år har Terry Gilliam kämpat för att förverkliga den här filmen. Han har drabbats av bakslag, naturkatastrofer, omstarter, stämningar.
Att slutresultatet inte har så mycket med den klassiska 1600-talshistorien att göra, är kanske ingen överraskning. Snarare har det blivit en slags fabel om pengar, galenskap och filmbranschen, som speglar sig både lite grann i den gamla Don Quijote-myten och rätt mycket i de haverier som präglat Gilliams tidigare försök att få filmen färdig.
Adam Driver spelar regissören som tio år tidigare gjorde en experimentell Don Quijote-film i La Mancha, den spanska regionen där Miguel Cervantes-historierna utspelar sig. Skomakaren (Jonathan Pryce) som gjorde huvudrollen har sedan dess trott att han är Don Quijote. Nu ska regissören göra en svindyr reklamfilm på Don Quijote-tema. Stellan Skarsgård spelar hans chef, Olga Kurylenko dennes troféfru som hellre vill ligga med regissören. Snart är allt fullständigt kaos…
Ibland känns också filmen i sig som en enda röra av galna upptåg. Det är Terry Gilliam på högvarv, på gott och ont. Fast rätt ofta uppskattar man, som gammal Monty Python- och Gilliam-fan, filmen av just samma skäl.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terry Gilliam

Don Quijote

Adam Driver

Stellan Skarsgård