Barnvisa blir svensk lågbudgetskräck

Men ’Huset vid skogens slut’ lyckas inte skrämmas

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Huset vid skogens slut

Regi Jonathan Katzeff, med Alexandra Alegren, Andrea Larsdotter, Maria Grip.


FILMRECENSION. Alfons Åberg förvandlades till en psykopatthriller i en rolig ”Partaj”-sketch för några år sedan.

Den här filmen gör något mörkt av barnvisan ”I ett hus vid skogens slut”. Men det är långt ifrån tillräckligt.

SKRÄCK. Att det plötsligt dyker upp en svensk lågbudgetskräckis i streamingutbudet är vi inte bortskämda med.

I den här filmen möter vi Astrid (Alexandra Alegren) som håller på att klä julgranen när en maskerad man bryter sig in i hennes lägenhet och slår halvt ihjäl henne. Hon hamnar på sjukhus, men överlever. Sommaren därefter är hon på väg ut i skogen, till den stuga som familjen har haft sedan hon var liten. Där återförenas hon med sin syster Louise (Andrea Larsdotter) och mamma Stina (Maria Grip).

Flera maskerade män dyker upp

Systrarna minns tillbaka till barndomen, en tid av lekar och fantasi. Men när kvällen kommer sker märkliga saker och plötsligt är det inte bara en utan flera maskerade män som dyker upp vid stugan.

1 av 3 | Foto: Lucky dogs
Alexandra Alegren i ”Huset vid skogens slut”.

Regissören Jonathan Katzeff kom på sin berättelse vid 11 års ålder och beskriver filmen i ett pressmeddelande som en korsning mellan ”Eternal sunshine of the spotless mind” och ”Evil dead”.

Utan att avslöja för mycket ligger det en hel del i den första jämförelsen, men den andra haltar, förutom att det onekligen även här handlar om en isolerad stuga i skogen.

Flirtar med klassiska skräckinslag

Filmen försöker bygga en kuslig stämning och flirtar med många klassiska skräckinslag som drömmar och föreställningen om den ondskefulla modern, som vi har sett i filmer som ”Psycho”, ”Carrie” och ”Mama”.

Men till sist lutar det mer åt skräckkomedin ”Happy death day” (2017), med inbyggda upprepningar som i den filmen blev roliga och, trots allt, väl varierade. Här blir det bara tjatigt. Det hade behövts en mer frikostig skopa humor och en skickligare förmåga att skrämmas.

”Huset vid skogens slut” finns att hyra på flera streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN