Det flyger gnistor om actionscenerna i ny Netflix-film

Hemsworths rollfigur är träig, men ’Extraction’ explosiv

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Extraction

Regi Sam Hargrave, med Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, David Harbour.


FILMRECENSION. ”Thor” låter hammaren vila i den här filmen.

”Extraction” är mer jordnära än ”Avengers” – men ändå actionspäckad.

ACTION. Det mesta är enkelt med den här filmen. Det gäller dess story (en gangsters tonårsson blir kidnappad och en legosoldat anlitas att hitta honom) och dess psykologi (legosoldaten visar sig ha förlorat sin egen son när han var sex år och börjar motvilligt se tonåringen som mer än bara ett uppdrag). Men ibland krävs det inte mycket mer – så länge som filmen lever upp till sitt löfte.

I fallet med ”Extraction” är det action som utlovas och pulsen är hög rakt igenom. Bröderna Anthony och Joe Russo, som regisserade de två senaste ”Avengers”-filmerna, ligger bakom både den här filmen och serieromanen som den är baserad på.

Slåss, skjuter och hugger sig fram

Valet av Sam Hargrave som regissör är talande: han är en före detta stuntkoordinator som har erfarenhet av att jobba med bröderna på ”Avengers”-filmerna. Det är han som ser till att det flyger gnistor när vår huvudperson, legosoldaten Tyler Rake (Chris Hemsworth), slåss, skjuter och hugger sig fram genom den armé av gangsters och soldater som skickas efter honom och pojken.

Explosivt, och till skillnad från ”John Wick”-filmerna undviker Hargrave det monotona; alla slagsmål, sprängningar och flykter är väl varierade.

Träig rollfigur

En annan ”Avengers”-veteran, Hemsworth, hade säkert en del blåmärken och småsår att ta hand om efter inspelningen. Visst är det en träig rollfigur han spelar, men Hemsworth kompenserar med en naturlig charm.

Serieromanen utspelade sig i Sydamerika, men handlingen har här förflyttats till Indien och Bangladesh. Det blir ett extra lyft för ”Extraction” att se miljöer som amerikanska actionfilmer sällan utnyttjar.

”Extraction” har premiär på Netflix i morgon, fredagen den 24 april.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE