Mejla

Stefan Hedmark

Tv-klassikerna som blev populära filmer

Fem filmer som du måste se och fem som du kan skippa

Andy Garcia, Sean Connery, Kevin Costner och Charles Martin Smith i ”De omutbara” (1987).
Andy Garcia, Sean Connery, Kevin Costner och Charles Martin Smith i ”De omutbara” (1987).

FILM

KRÖNIKA. Streamingaktuella ”Fantasy island” följer en lång tradition av filmer som är baserade på tv-serier.

Här kommer fem tips på lyckade försök… och fem gånger då en testbild var att föredra.

Fem måsten:

”De omutbara” (1987) – Originalet var en verklighetsbaserad serie från 1959 med Robert Stack i huvudrollen som FBI-agenten Eliot Ness. I Brian De Palmas händer blev filmversionen en mästerlig maffiaopera med oslagbar rollista.

”Den nakna pistolen” (1988) – Tv-serien ”Police squad” må ha haft sina fans när den sändes 1982, men lades ner efter bara sex avsnitt. Sex år senare kom osannolikt nog en långfilm, även nu med Leslie Nielsen. Då var det som om publiken fattade grejen; det blev succé.

”Jagad” (1993) – Den ursprungliga tv-serien från 60-talet, om en läkare på flykt efter att ha blivit oskyldigt anklagad för att ha mördat sin fru, var egentligen som gjord för att kokas ner till en riktigt spännande film. Den fick vi 1993, med Harrison Ford och Tommy Lee Jones i huvudrollerna.

Tom Cruise i ”Mission: Impossible” (1996).

”Mission: Impossible” (1996) – Den definitiva spionserien på 1960-talet. Brian De Palma vred upp spänningen och actionscenerna till max och filmen hade en Hitchcock-känsla som passade upplägget perfekt.

”Traffic” (2000) – Originalet är en brittisk miniserie från 1989 där vi fick följa knarkets blodiga väg från bonde till missbrukare. När Steven Soderbergh la vantarna på den blev det hans bästa film, med en story som fördes över till amerikanska förhållanden. Angelägen, välspelad, snygg.

Rick Moranis, Rosie O’Donnell, Elizabeth Perkins och John Goodman i ”The Flintstones” (1994).

Fem missar:

”Twin Peaks: Fire walk with me” (1992)David Lynch irrar runt i de sista förfärliga dagarna i Laura Palmers liv. Publiken och kritikerna gjorde tummen ner rejält, även om det numera görs flitiga försök att omvärdera filmen.

”The Flintstones” (1994) – Det satsades skottkärror med pengar på den här versionen av den animerade 60-talsklassikern. Men känslan är plastig, ett resultat av att de ansvariga stirrat sig blinda på att försöka kopiera originalet så troget som möjligt.

Ing-Marie Carlsson och Bertram Heribertsson i ”Reine & Mimmi i fjällen!” (1997).

”Reine & Mimmi i fjällen!” (1997)Hans Rosenfeldt är numera firad manusförfattare av krimserier som ”Bron”. Men han ligger också bakom den här grundligt sågade spin-offen från ”Tre kronor”.

”The avengers” (1998) – Nej, inte Marvel. ”The avengers” var en populär, brittisk spionserie på 1960-talet som förvandlades till en påkostad men hjärndött tramsig film om tedrickande engelsmän och dåligt väder.

”The last airbender” (2010)M Night Shyamalans sämsta film är ett dödligt tråkigt science-fictionpekoral om en pojke som kan kontrollera de fyra elementen. Baserad på en animerad tv-serie.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Här kan du streama Oscarsfilmerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Steven Soderbergh

David Lynch

Brian De Palma

Hans Rosenfeldt

Harrison Ford

M Night Shyamalan