Plåtkrossande actionpicknick med Mexiko-dofter

Nya ’Terminator’ pumpar upp adrenalinet

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Terminator: Dark fate

Regi Tim Miller, med Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna.


FILMRECENSION. Kommer du inte ihåg vad som hände i förra ”Terminator”-filmen?

Strunt samma.

”Dark fate” vill att du minns ”Terminator 2” i stället.

ACTION. Det har blivit en tradition nu. Varje nytt ”Terminator”-projekt sedan ”Terminator salvation” (2009) börjar med att de inblandade konsekvent vägrar att ta hänsyn till den förra uppföljaren. I stället ska en ”ny vision” presenteras och fansen ska få bli lika exalterade som när de var 15 år och ”Terminator 2” hade premiär.

Men det kommer aldrig att bli 1991 igen. Faktum är att uppföljarna har hållit vad de lovade, actionpackade sci-fi-äventyr där en vidrig robotframtid gör ständiga återbesök i vår värld med nya innovationer, på jakt efter de människor som en dag kommer att hota maskinerna.

Liksom förra filmen, ”Genisys”, kommer "Dark fate" att roa dig rejält medan du mumsar popcorn, men den kommer inte att skaka om ditt liv.

Flörtar med det förflutna

Filmen flörtar förstås med det förflutna. Arnold Schwarzenegger gör sin osårbara robot igen, den här gången med ett klädsamt skägg. James Cameron är involverad för första gången sedan tvåan och har bidragit till manusets grundstory.

Även Linda Hamilton gör comeback som Sarah Connor, numera alkoholiserad och efterlyst i 50 delstater, men ändå i topptrim och tungt beväpnad, ständigt på jakt efter nya terminatorbesök från framtiden.

Fokus ligger dock på nya rollfigurer. Filmen börjar i Mexico City där en ung kvinna, Dani Ramos (Natalia Reyes), hamnar mitt i striden mellan två övernaturligt starka figurer, en man och en kvinna. När mannen får tillfälligt förhinder (i form av en industripress som gör pannkaka av honom) tar kvinnan, Grace, med sig Dani och flyr.

Snart jagas de igen av den outtröttliga roboten och Dani får veta att Grace är en soldat från framtiden. Människa, men också delvis maskin.

Snart möts yngre och äldre generationer. Det kan diskuteras om den här filmen verkligen behöver Hamilton och Schwarzenegger; den pumpar trots allt upp adrenalinet rejält på egen hand ett bra tag, inte minst under en motorvägsjakt. Mackenzie Davis är stenhård som Grace.

Men de äldre rollfigurernas närvaro ger manuset en extra skjuts under filmens andra halva, liksom i slutstriden.

Nära vår tid

Delar av "Dark fate" känns nära vår tid och de ämnen som vi ofta diskuterar numera. En intensiv sekvens utspelas bland flyktingar vid den mexikanska gränsen mot USA. Och Danis roll i framtiden är en smart liten pik mot hur den ursprungliga Sarah Connor skrevs i första filmen.

Det betyder inte att det är en PK-predikan. Det är en däckslirande och plåtkrossande actionpicknick med mexikanska dofter.

”Terminator: Dark fate” har biopremiär på fredag, den 25 oktober.


”Zombieland: Double tap”.
”Zombieland: Double tap”.
  • SE OCKSÅ: ”Zombieland: Double tap”, en annan bioaktuell film som vinner på sin gamla rollistas charm.
  • VISSTE DU… att det inte var givet att Hamilton skulle göra comeback, men hennes ex-make James Cameron övertygade henne i ett långt e-postmeddelande?
  • INOM EN SNAR FRAMTID… ser vi Schwarzenegger i ytterligare en uppföljare, David Sandbergs ”Kung fury 2”, där han spelar USA:s president.

Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE