Svulstig Vietnamfilm med Black lives matter-vibbar

Spike Lee undervisar, underhåller, berör och chockerar

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Da 5 bloods

Regi Spike Lee, med Delroy Lindo, Jonathan Majors, Norm Lewis, Clarke Peters, Chadwick Boseman, Mélanie Thierry, Jean Reno.


FILMRECENSION. Spike Lee vill undervisa, underhålla, chockera och beröra på en och samma gång.

Ibland träffar några av alla pilar han fyrar av målet.

DRAMA. Det ser ut som en tanke att precis när gatorna kokar av ”Black lives matter”-demonstrationer är det Netflix-premiär för Spike Lees nya film. Men det sorgliga är att regissörens berättelser inte behöver en ny kris för att kännas relevanta – de är alltid aktuella i ett samhälle som tycks vara oförmöget att skapa förutsättningar för afroamerikaner att leva och verka utan att bli dödade av poliser.

Det ursprungliga manuset till den här filmen skrevs som ett projekt för den evige Vietnamkrigsskildraren Oliver Stone, men hamnade i händerna på Spike Lee. Tillsammans med ”BlackKklansman”-författaren Kevin Willmott bytte Lee hudfärg på de fyra soldaterna i huvudrollerna och plötsligt hade vi något betydligt mer originellt. För det är inte ofta vi har sett kriget skildras ur ett afroamerikanskt perspektiv.

Friskt humör, men allvarligt uppdrag

Vi möter fyra veteraner, Paul, Eddie, Otis och Melvin (Delroy Lindo, Norm Lewis, Clarke Peters, Isiah Whitlock Jr) som återvänder till Vietnam för första gången sedan kriget. Humöret är friskt, men de har ett allvarligt uppdrag framför sig. De tänker bege sig in i djungeln där de kämpade för 50 år sedan och försöka hitta två skatter: kvarlevorna efter vännen Norman som dog där samt guldtackor som de lade händerna på då, men aldrig fick med sig.

Allt kompliceras av en opålitlig fransman (Jean Reno), en grupp idealistiska minröjare (spelade av bland andra finländske Jasper Pääkönen) och David (Jonathan Majors), Pauls son som plötsligt också dyker upp i Vietnam.

Filmen är den sortens smörgåsbord som Lee erbjöd i ”BlackKklansman”, utan att nå de höjderna. I tillbakablickar spelar Chadwick Boseman den närmast helgonförklarade Norman. Terence Blanchards svulstiga stråkar glider elegant över till Marvin Gaye. Humor varvas med blodiga stridsscener.

Bortglömda svarta krigshjältar

Ibland är Lee på folkbildarhumör och undervisar oss om bortglömda svarta krigshjältar, men Trumps förgiftade påverkan är också tydlig. Här finns tankar kring faderskap och betydelsen av att betala skulden från slaveriets tid. Lindo briljerar som Paul, kaxig och bredbent men med ett psyke som helt har förstörts av kriget.

Spretigt? Det är bara förnamnet. Men alltid relevant, aldrig tråkigt.

”Da 5 bloods” har premiär på Netflix på fredag, den 12 juni.


Robert Duvall i ”Apocalypse now” (1979).
Robert Duvall i ”Apocalypse now” (1979).

Passa även på att se…

... ”Apocalypse now” (1979), som Lee hyllar i ”Da 5 bloods” för att det var den första stora krigsfilmen i Hollywood att ge afroamerikanska rollfigurer en mer framträdande plats.

Visste du att…

... en av manusförfattarna, Paul DeMeo, dog redan 2018?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE