Tonårsflickor blir vänner i torftigt Holmsund

Foto: Folkets Bio
Elin Marklund och Andreea Petre.

avJens Peterson

FILM

Till drömmarnas land

Regi Victor Lindgren, med Andreea Petre, Elin Marklund, Ingrid Nyström, Mattias Fransson.

DRAMA Holmsund utanför Umeå ser ut som en långtråkig boplats i den här filmen där vi möter 17-åriga Sabina som kommit till Västerbotten från Rumänien. Hennes äldre bröder jobbar med att laga bilar, själv hittar hon inget arbete. Sabina möter 15-åriga blonda Elin som just börjat sommarlovet och i filmens öppning sjunger ”Den blomstertid nu kommer” i kyrkan till bombastiskt orgelkomp.
Flickorna blir vänner, trots språksvårigheter. Sabina pratar mest rumänska, Elin kan en del ord på engelska, och ofta pratar de förbi varandra. Bara vi som läser översättningen förstår. De svenska vuxna som skildras har fått märkligare dialog och konstiga scener som inte känns trovärdiga. Kebabpizza och surströmming representerar det svenska, plus en snipig rektor som verkar ha något emot inflyttade som inte är från Holmsund.
Det är torftigt på många vis. En skakig kamera ska kanske ge dokumentär känsla, men det är inte mycket som känns realistiskt. Eller berörande, trots att Sabina och Elin får berätta olika tragiska scener ur sina liv.
Det är grått och disigt. Människor förstår inte varandra. Måsarna skriker.

ARTIKELN HANDLAR OM