Publicerad:

Alex Schulman om att succéboken blir film: ”Ska tjata på att få spela receptionist”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Alex Schulman.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Alex Schulman.

CANNES. Alex Schulmans succéroman ”Bränn alla mina brev” blir film.

– Det är verkligen kul, det blir otroligt spännande, säger författaren till Aftonbladet.

Det är SF Studios som köpt rättigheterna till Alex Schulmans roman, som har sålts i över 100 000 exemplar. Nu har den just kommit ut i pocket.

– Redan när jag skrev boken kände jag att historien var lite filmisk. Under vintern började produktionsbolag höra sig för, totalt var det sex stycken, vi hade möten, till sist tyckte jag SF Studios hade den mest tydliga idéen om hur man villa filma den, säger Alex Schulman på telefon.

Intensiv kärlekshistoria

Det är en personlig historia för honom, för den bygger på autentiska brev och dagboksutdrag från hans mormor, Karin Stolpe (1907-2003).

Sommaren 1932 hade hon en kort men intensiv kärlekshistoria med Olof Lagercrantz (1911-2002), då okänd, senare en av landets ledande publicister – fast hon var gift med Sven Stolpe (1905-1996), redan då känd författare.

Titeln är ”Bränn alla min brev”. Ville din mormor verkligen att detta skulle berättas?

– Då var hon livrädd för att Sven Stolpe skulle få syn på breven och dagböckerna. Men om rätten att berätta historien i dag… jag tror hon skulle blivit glad för boken, den är ju på hennes sida, en slags upprättelse för henne.
Alex Schulman kommer att vara involverad i filmprocessen, men inte skriva manus. Någon regissör är ännu inte utsedd. Inte skådespelare heller.

– Men det verkar vara bra fart på projektet. Tror inte det blir någon långbänk. Och visst har vi pratat om massor av skådespelare. Men jag tror SF blir tokiga på mig om jag börjar nämna namn.

”Lustmördades inför alla SF-chefer”

För ett tiotal år sedan skrev han och poddpartnern Sigge Eklund ett filmmanus, också åt SF.

– Det lustmördades inför alla SF-chefer av en amerikansk dramaturg, sedan hörde vi aldrig av filmbolaget igen. Nu får jag åka till Cannes på måndag. SF Studios har en middag och jag hoppas hinna se lite av galenskaperna runt röda mattan.

– När jag såg Netflix-serien ”Störst av allt” hade ju Malin Giolito Persson (bokens författaren) en liten, liten roll. Så nu ska jag tjata på att få spela receptionist på Sigtuna Stadshotell eller något sådant, säger Alex Schulman.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: