Dokumentärer

Upplyftande om unga själar i åldrande kroppar

Av: 

Karolina Fjellborg

”Calendar Girls”.
”Calendar Girls”.

FILM

FILMRECENSION Love Martinsen och Maria Loohufvud skildrar dansande 60-plussare i Florida med kärlek och respekt i feelgood-dokumentären ”Calendar Girls”.

Betyg: 3 av 5 plus

Calendar Girls

Regi Love Martinsen och Maria Loohufvud.


DOKUMENTÄR ”Calendar girls” är namnet på en komedi från 2003, om en grupp medelålders kvinnor som gör en nakenkalender för välgörenhet. Men Calendar Girls är även namnet på den dansgrupp bestående av en brokig samling Florida-baserade 60-plussare som Love Martinsen och Maria Loohufvud följer med kärlek och respekt i den här dokumentären.

Också dessa kalenderflickor samlar, iförda diverse kitschiga kostymer, in pengar till välgörenhet. Men det är bakom kulisserna filmen har sin tyngdpunkt, bland hård och hängiven träning, systerskap och gemenskap, och unga, fria själar i åldrande kroppar.

Strikta rutiner blandas med drömska danssekvenser, franka samtal om döden och lyhörda inzoomningar på en handfull både mer och mindre typiska kvinnoöden. 

Hon som har tillbringat hela sitt liv med att ta hand om andra. Hon med en en grinig karl som stänger in henne. Men också den före detta undercoverpolisen. Och Koreakrigsveteranen.

Både upplyftande och berörande.


”Calendar girls” har biopremiär den 18 mars.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

Dokumentärer

Film

Filmrecensioner