Toppbetyg: Birdman ett mästerverk du måste se

Publicerad 2015-01-10

Nöjesbladets expert golvad: ”Det är en fantastiskt bra film”

Flyger på flera nivåer ”Birdman”, med Michael Keaton i huvudrollen, är lekfull satir full av både humor och oro.

KOMEDI Briljant på många vis.

En film om skådespelare som ska sätta upp en pjäs på Broadway, välspelad av aktörer som fångar fåfänga, storhet och osäkerhet. Michael Keaton är Riggan Thomas, en fallen Hollywoodstjärna förr berömd som filmisk superhjälte. Nu vill han visa att han är en skicklig scenskådespelare och regissör. Edward Norton är en explosiv teaterskådespelare med yvigt manér och stora pretentioner. Naomi Watts och Andrea Riseboroughs rollfigurer brottas med egna trassel.

Pjäsen de ska spela är stjärnans egen bearbetning av Raymond Carvers ”What we talk about when we talk about love”.

Mitt i repetitionernas röra finns också filmstjärnans dotter Sam (Emma Stone), en ung kvinna med missbruksproblem som är bitter på sin ständigt svikande fader. Nu ska hon jobba som hans assistent. En berömd teaterkritiker (Lindsay Duncan) verkar ute efter att sänka föreställningen.

Undertiteln – ”The unexpected virtue of ignorance” – handlar om fördelen med okunskap.

Välsignelsen av att inte veta för mycket. Michael Keaton är mycket bra som den nervösa stjärnan som börjar inse att han tagit sig an mer än han klarar av. I stressen ser han syner av sin berömda rollfigur, serietidningshjälten Birdman som en sorts dåligt samvete och syrlig sanningsägare. En nervig magisk realism, där filmen utnyttjar att Michael Keaton själv har ett förflutet som Batman på bio.

”Birdman” flyger på flera nivåer.

Det är också en tekniskt suverän film som verkar fångad i ändlösa scener där kameran följer personerna runt teatern St James och ut i kvarteren kring Broadway. Det handlar om teater, men ”Birdman” är total film som använder den rastlöst rörliga kameran som berättare, en hyllning till filmens alla möjligheter.

Fotografen Emmanuel Lubezki gjorde även visuella festen ”Gravity”. Det här är en annan sorts illusion som ser ut som att nästan hela historien är filmad i en enda tagning.

Alejandro Gonzalez Iñárritu har gjort tungsint dramatik som ”Älskade hundar”, ”21 gram” och ”Babel”. Det här är en lekfull satir kring teater och underhållning, kring stolthet och fördom, osäkerhet och ångest. Livets riktiga roller som förälder och medmänniska.

Ett mästerverk fullt av humor och oro, kärlek och hat, sanning och konsekvens.

BONUS

SE DET HÄR OCKSÅ: ”Pride” är en underhållande och vemodig historia byggd på verkliga händelser under gruvarbetarstrejken i Storbritannien 1984.

VISSTE DU?

Michael Keaton föddes som Michael Douglas, men ändrade namnet när han gick med i skådespelarnas fackförening.

JUST NU:

”Birdman” är en av favoriterna till säsongens filmpriser. Först är det Golden globe, sedan dags för Oscar. Räkna med många utmärkelser.

ANNONS