Seg mordgåta med trist Bullock

FILM

Iskallt mord

Foto: SUZANNE HANOVER/SMPSP

Amerikansk polisfilm i regi av Barbet Schroeder, med bl a Sandra Bullock, Ben Chaplin, Ryan Gosling, Michael Pitt och Chris Penn.

Två amerikanska tonåringar, välbärgade, uttråkade och enligt egen uppfattning för smarta för skolan, tänker ut det perfekta brottet. Att mörda en kvinna vald på måfå och sedan få någon annan att verka skyldig.

Upplägget i det här filosofiexperimentet påminner om Hitchocks ”Repet” där två unga män också tror att de ska kunna mörda utan upptäckt. I sin tur inspirerad av verkliga händelser 1924.

Så halva filmen handlar om ungdomarna och deras värld. Den andra om polisen Cassie Mayweather ( Sandra Bullock) som börjar misstänka att gossarna har något skumt för sig. Hon är den vanliga sortens amerikansk filmpolis med en ny partner ( Ben Chaplin) som hon kör med och en chef som säger ”nu får du inte jobba med det här fallet längre”. På den sidan är det som det brukar, fast Bullock är förstås inte trovärdig ett ögonblick som sliten, hård, tuff polis som håller alla ifrån sig. Hon är näpen. Dirty Harry var mycket, men aldrig näpen.

Här finns gamla bekanta, som en sönderslagen klocka som visar mordtiden. Någon hänger över ett stup.

Så det lunkar på som det brukar även om det tar två timmar i stället för de 90 minuter en sådan här tv-historia borde ta. Brott lönar sig inte, men brått gör det om man ska hålla spänningen vid liv.

Jens Peterson