Dunst vinnare – trots skandalen

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

CANNES. ”The tree of life”, med Brad Pitt i huvudrollen, vann Guldpalmen vid årets Cannes-festival.

Och Lars von Trier må ha blivit bannlyst från festivalen, men Kirsten Dunst vann det kvinnliga skådespelarpriset för rollen i hans film ”Melancholia”.

Vinnare trots skandal Kirsten Dunst när hon får pris på filmfestivalen i Cannes.
Foto: AFP
Vinnare trots skandal Kirsten Dunst när hon får pris på filmfestivalen i Cannes.

Frågan är om inte hon är festivalens allra gladaste vinnare.

När jag träffade den 29-åriga skådespelerskan i fredags, var hon både ledsen och upprörd över att skandalen kring Lars von Trier hade gjort att själva filmen och hennes makalösa rollprestation helt hade hamnat i skymundan.

Det var ju på presskonferensen efter den allra första visningen i onsdags, som den danske regissören gick verbal bärsärkargång och skämtade å det grövsta om judar, nazister, Adolf Hitler, porr och diverse andra saker.

Han bad om ursäkt framåt kvällen (förmodlingen tvingad av festivalen) och under galavisningen hälsade festivalledningen och Lars von Trier glatt på varandra på röda mattan.

Ett halvt dygn senare blev han förklarad ”persona non grata” på festivalen och fick inte vistas närmare festivalpalatset än hundra meter.

Men filmen fick fortfarande vara kvar i tävlan.

Och juryn, med Robert De Niro som ordförande, struntade alltså i att Cannes-festivalen officiellt tagit avstånd från filmen.

Kirsten Dunst var överlycklig efteråt.

– Vilken vecka det har varit. Tack till Cannes-festivalen för att de fortfarande tillät filmen att vara kvar i tävlingen, sa hon.

– Och tack till Lars von Trier som givit mig möjligheten att vara så modig och fri i den här filmen.

Ännu en dansk vann ett fint pris. Nicolas Winding Refn, som efter de tre ”Pusher”-filmerna mest jobbat utomlands med engelskspråkiga filmer, vann regipriset för sin thriller ”Drive” med Ryan Gosling i huvudrollen.

Guldpalmen, det finaste priset, gick till Terrence Malicks ”The tree of life”. Ett familjedrama med massor av religiös symbolik, som folk antingen tyckte var otroligt häftig eller fruktansvärt pretentiös.

Jag hävdar man kan tycka både och…

Publicerad: