Från andra sidan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-13

Spansk skräck av Jaume Balagueró med Calista Flockhart, Richard Roxburgh m fl

Calista Flockhart hamnar i spöktrubbel.

I original heter filmen “Fragiles”, och det som både oförklarligt och plötsligt är skört är skeletten på en grupp barn som väntar på evakuering från ett isolerat barnsjukhus. Lägg därtill den svenska titeln, “Från andra sidan”, och du förstår att allt inte står riktigt rätt till på det där barnsjukhuset.

Sist regissören Jaume Balagueró skrämdes i Sverige var det med “Darkness” med Lena Olin i en av rollerna (se den om ni inte gjort det!), och gemensamt för både den och den här är att Balagueró rent storymässigt tar grepp som kanske inte är helt ogjorda i genren, men samtidigt lyckas tillföra något helt eget till stämningen.

Han lägger in små saker här och där som känns nya - och kanske framförallt, skrämmande. På senare år har marknaden övermättats av asiatisk skräck med svarthåriga och vitsminkade spöken med skevt rörelsemönster, och delar av den estetiken finns helt klart här.

Men det som ändå gör det lyckat är just stämningen och att inte allt bygger på trötta och mekaniska hoppa till-effekter som så mycket annat just nu. Calista Flockhart är dessutom helt otippat ruskigt bra i huvudrollen.

Emma Gray Munthe

ANNONS

Följ ämnen i artikeln