”Roma” – mästerlig filmpoesi som är årets bästa film

Publicerad 2018-12-07

Roma av Alfonso Cuarón.

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus ROMA Regi: Alfonso Cuarón. Med: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Nancy Garcia.                                                           

    

DRAMA. Årets bästa film är här!

Alfonso Cuarón har gjort mästerlig filmpoesi av sina barndomsminnen.

Filmen som vann första pris, Guldlejonet, på årets filmfestival i Venedig. Har premiär på ett fåtal svenska biografer under fredagen, visas sedan från 14 december på Netflix.

Mexikanske regissören Alfonso Cuarón gjorde tidigt i karriären, innan det blev Harry Potter-film och Oscarsbelönade sci fi-filmen ”Gravity”, en högst personlig film, ”Din morsa också!” (2001).

”Roma” är ännu mer personlig. En skildring av hans egen uppväxt i en stor lägenhet i en övre medelklassfamilj i stadsdelen Roma i 1970-talets Mexiko City. Fyra barn i varierande åldrar – och en hund som ständigt skiter överallt – blir drabbade när pappan överger familjen. Mamman (Marina de Tavira) blir som orkeslös, den som håller ihop alltihop är deras hushållerska Cleo (Yalitza Aparicio), trots att hennes liv är fyllt av privata problem. Hon måste omväxlande både underhålla och undervisa barnen om livet.

Cuarón har gjort storslagen filmpoesi av sina barndomsminnen. I underbara svartvita bilder, med ofta långa tagningar, och mycket känslosamt, rullas familjens vardagsliv upp.

En mer rörande hyllning till en fortfarande levande person, hushållerskan som brydde sig mer om andra än sig själv, har väl sällan skådats.

ANNONS