Skräckfyllt förspel mot finalen

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus till Harry Potter och dödsrelikerna del 1

Jens Peterson.
Jens Peterson.

Många nyanser av svart. Näst sista Harry Potter-filmen inleds dystert och sedan blir allt värre. Här finns deppigt drama, krypande rysningar och bitvis är det ren skräckfilm. Den som är rädd för ormar bör blunda eller stanna hemma.

Fasciststat

De onda krafterna är på väg att ta över världen. Flykt runt riket för Harry Potter och hans vänner, ständigt jagande av Voldemorts underhuggare och nya makthavare som förvandlat deras värld till en fasciststat. Förhör och utrensningar mot de som inte har rent magiskt blod.

Ibland rörigt. Olika saker som ska letas upp och förstöras. Ett svartsjukedrama som inte övertygar. Det blir långtråkigt med de tre tonåringarna i vildmarken. Två av huvudpersonerna hånglar med bara överkroppar i en mardrömsscen, men de ser mest ut som datoranimerade effekter.

Lång väntan

Action och spänning fungerar bättre. Ibland känns det som ”Mission: Impossible” (en kupp mot ministeriet), ibland som ”Bourne” (en biljakt), ofta som ”Sagan om ringen” (en medaljong med ond kraft som gör bäraren på dåligt humör). Mitt i filmen kommer en animerad saga, ett snyggt skuggspel.

Den sjunde filmen är stundtals överlastad och kaotisk, stundtals seg.

En byggsten i ett märkligt filmprojekt där vi sett några barn och en fantasivärld växa upp under snart tio år. Ett långt förspel till nästa års final.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN