Viggo Mortensen: Därför visar jag min penis i familjefilmen

avJan-Olov Andersson

FILM

Berättar om livet efter ”Sagan om ringen”-succén och hur han är som pappa

1 av 4 | Foto: GETTY IMAGES
Viggo Mortensen.

CANNES. Det är tretton år sedan. Men Viggo Mortensen, 57, blir ständigt påmind om rollen som Aragorn i ”Sagan om ringen”-filmerna. Av både fans och andra skådespelare.

– När Charlie och jag möttes första gången var han grymt besviken för att jag inte hade något svärd med mig, säger Viggo och skrattar.

Det bör kanske påpekas att Charlie Shotwell bara är är åtta år och väldigt mycket hade sett fram emot att få fäktas med Aragorn från filmerna han älskar.

Han spelar det yngsta av de sex barn som Viggo Mortensens rollfigur Ben är pappa till i ”Captain Fantastic”, som har mötts av jubel och applåder här på festivalen. En ganska så underbar historia om en ensamstående hippiepappa som uppfostrar sina barn ute i vildmarken.

Ett liv som stundtals visade sig passa barnen i filmen bättre än pappa Viggo.

– Ja, fy fan, för den dagen vi spelade in scenerna där Ben ska lära barnen att klättra i berg. De for upp och ned för repen som om de aldrig hade gjort något annat. Jag satt kvar på samma klipphäll även över lunchen, de fick fira upp mat till mig. Jag är livrädd för höjder.

Mamma sjunger i punkband

På riktigt är Viggo Mortensen pappa till Henry, nu 28 år. Det var han som övertalade sin far att ta rollen som Aragorn. Mamma är Exene Cervenka, sångerska i punkbandet X i Los Angeles. Fast hon och Viggo gick skilda vägar 1997.

Hur har du varit som pappa?

– Henry har haft en ganska fri uppfostran. Ju äldre han har blivit, ju mer har vi svurit åt varandra. Men vi har alltid talat ut och kommit fram till lösningar.

Under senare år har Viggo bott i Spanien och gjort mycket independentfilmer.

– ”Sagan om ringen”-filmerna gav mig både pengar och status och möjligheten att välja jobb och till och med att få filmer finansierade bara för att jag är med. De har sagt att man ska göra one for them, one for me. Alltså en film som drar in mycket pengar och en mer seriös. Jag jobbar enligt principen all for me (skratt).

”Så du gillar att visa din penis?”

Under dessa gruppintervjuer kan de märkligaste frågor ställas. När det är dags för sista frågan, ställer min israeliske kollega inte ens en fråga, utan säger bara:

– Nudity (nakenhet).

– Är det en fråga? säger Viggo, skrattar, och fortsätter:

– Du undrar varför jag visar min penis i filmen, eller hur? När Ben kliver ut ur familjens buss spritt språngande naken på en campingplats, det är ett sätt att visa hans livsstil.

– Så du gillar att visa din penis på film? undrar samma journalist.

Viggo Mortensen tittar på honom med en blick som antyder att inte han tycker journalisten är riktigt frisk, men svarar ändå:

– För alla som såg min rädda penis i slagsmålsscenen i ”Eastern promises”, ville jag även visa min avslappnade penis här.

Och ja – Viggo tog med sig ett svärd senare under inspelningen och gjorde 8-årige Charlie extra lycklig en dag.