Film

Land i sikte!

FILM

Depp och Bloom ror hem ett spännande piratäventyr

Pirates of the Caribbean – Svarta pärlans förbannelse

Amerikansk äventyrsfilm i regi av Gore Verbinski med bl a Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush, Mackenzie Crook och Jonathan Pryce.

Så här ska en matinéfilm se ut. Full fart, gott humör och god humor. De här piraterna har vind i seglen och blåser liv i en krasslig genre. "Pirates of the Caribbean" har rätt saker i packningen.

Lite spänning. Många snygga effekter och spektakulära bataljer. Lite romantik mellan söta Orlando Bloom och söta Keira Knightley. Färgstarka boven Geoffrey Rush, en vålnad mitt emellan rutten och skelett. Hjältinnan är inte reducerad till åskådare, utan en handlingskraftig kvinna vars värsta motståndare är en trång korsett och mesiga karlar.

Och så har filmen Johnny Depp. Han har varit rolig förr, men här är han magnifik. Depp har själv sagt att han byggt sin rollfigur på Rolling Stones-gitarristen Keith Richards, och han har byggt bra. Kapten Jack Sparrow är filmhistoriens mest excentriska pirat, och Depp är oavbrutet underhållande. Han ger solsting ett ansikte.

Vi som kajkat runt med Disneylands åktur fler gånger än vi vågar erkänna hittar också flera gamla bekanta i filmen. Men båtturen i nöjesparkerna är bara en skicklig dockuppvisning. Filmen har fått ett manus som hänger ihop, och som med glada blinkningar åt publiken får med sjörövarsånger, gång på plankan, papegoja på axeln och rom. En skatt med guldpengar.

Filmens komiska bifigur spelas av Mackenzie Crook som är den slemmiga Gareth i tv-serien "The office". Han är lika pinsamt kul här, en hest skrattande enögd pirat som inte är besvärande begåvad.

Det här är inte en av årets djupaste filmer, men en av de mest lekfulla och charmiga. "Pirates of the Caribbean" slår knock på sommarens alla trötta och idéfattiga actionkonkurrenter.

Jens Peterson

ANNONS

Spana in Cerveras rea-sortiment online och klicka hem dina favoriter innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film