13 snart 30

FILM

Amerikansk komedi i regi av Gary Winick, med bl a Jennifer Garner, Mark Ruffalo, Judy Greer, Andy Serkis, Kathy Baker och Philip Reeves.

Tänk ”Big” med en kvinnlig huvudperson.

Jennifer Garner är bra som 13-åring i en vuxen kvinnas kropp.

Vi möter Jenna först i tonåren, där hon förgäves försöker bli vän med skolans coola elaka innetyper. Hon har en snäll vän, Matt, men han knuffas i bakgrunden när Jenna satsar allt för att bli en av de populära. På sitt 13-årskalas hamnar hon i en pinsam situation - och när hon vaknar upp nästa dag är hon 30 år, bor i New York och har karriär.

Men av detta minns hon inget. Inuti är hon den 13-åriga Jenna som får se hur livet blev när hon ”lyckades”. När hon blev vän med skolans hårda häftiga tjej, som nu är hennes kollega. När hon slutade umgås med snälle Matt.

”13 snart 30” är alltså en korsning av två filmgenrer. Dels barn i en vuxens kropp, dels ”så blev ditt liv när du satsade på karriär istället för ditt hjärta”.

Vi har sett båda komedierna förr. Men blandningen är lite ny, och ”13 snart 30” är berättad med charm och sevärda skådespelare. Jennifer Garner (tv-serien ”Alias”) är bra i huvudrollen, och Andy Serkis (Gollum) mycket roligt som hennes chef, stressad chefredaktör på modetidning. Matt Ruffalo är den snälle barndomsvännen, fotograf, och han behöver bara visa sig för att den som sett en romantisk komedi förut ska veta åt vilket håll den här är på väg.

Eftersom Jenna inuti är 13 år och mentalt kvar i 1980-talet blir det en nostalgisk resa till den tidens trender, kulminerande i en dansscen där alla leker loss till Michael Jacksons ”Thriller”.

Gullig scen i en gullig komedi.

Jens Peterson